Romania ramane principala sursa de export a produselor din Republica Moldova, iar schimburile comerciale au crescut cu 8% fata de perioada similara a anului trecut, sunt cateva dintre observatiile participantilor conferintei „Republica Moldova – destinatie pentru investitiile romanesti”, ce a avut loc, joi, in format online intr-un duplex Chisinau-Bucuresti.

„Pe langa faptul ca este o destinatie de export finala pentru producatorii din Republica Moldova, Romania reprezinta si un cap de pod perfect pentru expansiunea afacerilor moldovenesti pe pietele europene. Comertul bilateral dintre Romania si Republica Moldova a crescut spectaculos in ultimii zece ani, intre altele si gratie investitiilor romanesti, care au crescut in toata aceasta perioada”, a declarat ambasadorul Romaniei la Chisinau, Daniel Ionita.

UE este lider in topul destinatiei marfurilor din Republica Moldova, acolo unde merg circa doua treimi din cantitatea totala, iar Romania si-a consolidat pozitia de lider in UE in fiecare an.

Peste 1.300 de companii romanesti activeaza in Republica Moldova, in timp ce peste 6.000 de firme moldovenesti activeaza in Romania. In 2019, Romania a investit 300 de milioane de euro in Republica Moldova.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului Claudiu Nasui, prezent si el la conferinta, a spus ca Bucurestiul urmareste consolidarea acestui parteneriat economic.


„Relatiile sunt solide si le putem consolida mai mult. Comertul bilateral a inceput sa se recupereze dupa pierderea de 12 la suta (….). Romania a fost si va fi mereu portavocea Chisinaului in cancelariile occidentale si speram ca Republica Moldova sa avanseze pe calea reformelor democratice”, a precizat Nasui.

La randul sau, secretarul de stat al Ministerului Economiei si Infrastructurii de la Chisinau, Iuliana Dragalin, a spus ca investitorii romani pot fi atrasi in Republica Moldova de un mediu de afaceri mai predictibil si de o protectie sporita a investitiilor acestora.

„Investitiile straine directe ale UE in Republica Moldova au fost in continua crestere iar aceasta cifra s-a dublat. Pentru ca Moldova sa beneficieze de mai multe investitii straine este importanta predictibilitatea legislativa, stabilitatea, precum si statul de drept”, a mentionat oficialul de la Chisinau.

Republica Moldova importa din Romania produse petroliere, medicamente, automobile, fire si cabluri electrice.

Romania, balanta comerciala echilibrata cu Republica Moldova

Comertul bilateral dintre Romania si Republica Moldova a evoluat spectaculos, in ultimii 10 ani, prin intermediul investitiilor romanesti peste Prut.

Nivelul schimburilor comerciale s-a dublat in cinci ani, de la circa 1 miliard de dolari americani in 2014 la 1,95 miliarde in 2020, cu un varf de 2,218 miliarde de dolari in 2019, inaintea pandemiei de coronavirus.

Conform datelor statistice ale Biroului National de Statistica din Republica Moldova, UE ramane principala piata de export a Chisinaului, cu o pondere de 61,63%, intr-o usoara scadere cauzata de pandemia de coronavirus si de seceta puternica care a lovit Repubica Moldova anul trecut.

In primul trimestru din 2021, Romania este de departe principalul importator de marfuri din UE dinspre Republica Moldova.

Romania are in prezent o cota de cu 25,69% din totalul exporturilor Republicii Moldova, ce s-au cifrat in primele trei luni ale acestui an la aproape 713 milioane de dolari.

Republica Moldova a exportat in Romania in valoare de 183 de milioane de milione de dolari. Schimburile comerciale intre cele doua state sunt echilibrate. La randul sau, Republica Moldova a importat din Romania marfuri in valoare de 189 de milioane de dolari.

Romania este urmata in acest top al tarilor europene care importa produse moldovenesti de catre Germania (10,3%), Italia (5,72%) si Polonia (3,89%). Importurile Rusiei din Republica Moldova au scazut la 9,26%, astfel ca aceasta tara ocupa locul trei in clasamentul general, dupa Romania si Germania.

Sursa: D4media.ro