Cunoscuta pentru utilizarea la pavare sau la fabricarea cimentului, o varietate a acestei roci, descoperita intr-o cariera din Harghita, a ajuns sa faca furori printre agricultori, datorita proprietatilor sale nutritive.

Dolomita amorfa, spre deosebire de cea cristalina, are o legatura mai slaba între ionii de calciu si magneziu ceea ce favorizeaza descompunerea si asimilarea în corp/planta mult mai rapida. Pe scurt, calciul si magneziul, împreuna cu alte minerale precum fier, fosfor, mangan, cupru, cobalt, zinc, seleniu si sodiu sunt extrem de importante organismelor vii.

Proprietatile sale au fost descoperite de curând, prin demersul lui Vasile Mihoc, proprietarul singurei cariere de dolomita amorfa din tara, localizata în satul Delnita (judetul Harghita). El a cumparat cariera în anul 2000, perioada în care se vindea foarte putina productie, pentru ca nu se stia la cel foloseste. Prin 2006 s-a gândit chiar sa o vânda din cauza datoriilor, dar nu a vrut sa o cumpere nimeni, pentru ca nu aveau ce face cu roca exploatata aici, povesteste el. Acum Mihoc vrea sa o faca îngrasamântul minune al românilor.

Citeşte mai departe pe capital.ro