Ortodocsii il sarbatoresc sambata pe Sfantul Ioan Botezatorul. Sfantul Ioan mai este numit si Inaintemergatorul, pentru ca este cel care a anuntat venirea lui Hristos, transmite g4media.ro.
Potrivit Directiei pentru Evidenta Persoanelor, cele mai intalnite prenume masculine sunt: Ioan – 447.697, Ionut – 361.680, Ion – 336.421, Ionel – 134.570, apoi Nelu – 20.302, Ivan – 7.482, Jan – 4.491, Ionica – 4.460, Jean – 3.411 si Ionita – 1.865. La femei, cele mai cunoscute nume de botez sunt: Ioana – 390.970, Ionela – 148.141, Oana – 72.012, Ionica – 19.241, Nela – 10.783, Ionelia – 6.785, Jana – 4.811, Ionuta – 582, Onuta – 134.
Traditii
In Bucovina sunt pusi brazi impodobiti la portile celor care poarta acest nume, iar in Transilvania, cei care au numele Ion sunt botezati in rau.
Traditia spune ca, in dimineata zilei de Sfantul Ion, oamenii trebuie sa se stropeasca cu agheasma, pentru a fi feriti de boli in timpul anului.
De asemenea, tot conform traditiei populare, dupa Sfantul Ion „se boteaza gerul”, adica temperaturile incep sa creasca.
De Sfantul Ion, exista obiceiul numit „Udatul Ionilor”. In Bucovina de exemplu, in trecut, se punea un brad impodobit la portile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar acestia dadeau o petrecere.
In Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtati prin sat pana la rau, unde erau botezati.
Sfantul Ioan mai este numit si Inaintemergatorul, pentru ca este cel care a anuntat venirea lui Hristos. Parintii lui sunt preotul Zaharia si Elisabeta, care erau rude cu parintii Fecioarei Maria, Ioachim si Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia ca sotia sa va naste un fiu la batranete si se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru si a ramas mut pana cand Elisabeta a nascut.
Sfantul Ioan „a trait in vremea Imparatului Irod, care isi repudiase nevasta si traia in desfrau cu sotia fratelui sau. Ioan il mustra, iar Irodiada obtine arestarea si chiar capul lui in schimbul unui dans pe care fiica ei, Salomeea, il desemneaza la sarbatoarea zilei de nastere a lui Irod. Nanasul lui Iisus este si patronul pruncilor pe care ii ajuta sa nu moara nebotezati. Sfantul Ion „boteaza” gerul, frigul se mai inmoaie. Sunt locuri unde tinerii colinda in noaptea de ajun. Iordanitorii stropesc cu apa oamenii. Femeile merg la moasa cu plocon. Se spune ca Sfantul Ion a fost pastor de capre. Nu vazuse niciodata chip de om. Cand voia sa se roage lui Dumnezeu sarea peste un butuc inainte si inapoi zicand: asta tie, Doamne, asta mie, Doamne. Niste oameni care s-au dus sa-l vada l-au indrumat spre biserica. Acolo el i-a vazut pe credinciosi purtandu-si pacatele in spate ca pe niste snopi de paie. Vrand sa fie ca ei, a luat in spate si el un snop, unul adevarat. Preotul a crezut ca isi bate joc si l-a dat afara. Intors acasa, a inceput din nou sa sara peste butuc. Si se spune ca lui Dumnezeu ii erau mai placute rugaciunile lui decat ale celor care umblau in biserici…” (Irina Nicolau – „Ghidul sarbatorilor romanesti”).
Potrivit invataturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Iisus Hristos. Sotia fratelui lui Irod a fost cea care a poruncit sa i se taie capul lui Ioan Botezatorul, din ura, la un ospat de ziua lui Irod.