Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a reactionat virulent vineri fata de decizia UE de a cere Rusiei sa restituie Tezaurul Romaniei, afirmand ca „romanii nu sunt o natiune” si ca solicitarea este o „obraznicie”, relateaza TASS.

Publicat:15.03.2024, 12:46

„Romanii, dupa cum se stie, nu sunt o natiune, ci un un mod de viata. Parea ca nu ne mai poate surprinde nimic. Liderii europeni - idioti, slabi, nimicuri. Dar nu, ne-au dat un motiv din nou. Vor sa returneze aurul Romaniei”, a scris Medvedev intr-o postare facuta pe pagina sa de Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

Fostul presedinte si premier rus spune ca guvernul sovietic a nationalizat in 1918 tezaurul Romaniei pentru „comportamentul necorespunzator” al Romaniei si ca ulterior tara noastra a refuzat sa „plateasca datoriile” sale catre „Imperiului Sovietic”.

„Romania a acceptat acest lucru si apoi a primit de la noi renuntarea la reparatiile pentru perioada sa nazista din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ei bine, acum, din nou, apetitul s-a reinviat la diferiti idioti din Parlamentul European”, si-a continuat el mesajul.

„Ei bine, chiar nu stiu ce sa raspund la o asemenea obraznicie. UE a furat active de 300 de miliarde de dolari de la Rusia si cere sa returneze aurul Romaniei”, a mai notat Medvedev, cu referire la activele rusesti inghetate de blocul comunitar.

Rusia afirma ca, de fapt, Romania ii este datoare

Comentariile lui Medvedev vin dupa ce Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a ministerului rus de externe, a afirmat ca Romania ar vrea sa-si rezolve problemele economice pe seama Rusiei prin primirea inapoi a Tezaurului si ca in realitate datoriile Romaniei fata de Rusia ar depasi de 20-25 de ori valoarea intregului Tezaur romanesc.

„Romania incearca sa puna pe umerii Rusiei datoriile sale fantoma vechi de un secol, ca sa amelioreze starea dezastruoasa a economiei sale nationale”, a scris Zaharova intr-o postare facuta pe canalul sau de Telegram.

Ea a sustinut ca datoriile Romaniei fata de Rusia si Uniunea Sovietica depasesc, „potrivit calculelor expertilor”, de 20-25 de ori valoarea intregului tezaur romanesc ajuns in Rusia in anii 1916-1917.

Komsomolskaia Pravda scrie, citand-o pe purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, ca in 1949 Moscova „i-a iertat Romaniei aproape toata datoria sa pentru distrugerile provocate in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial”. Publicatia rusa mai scrie ca in 2022 Romania a cerut Rusiei plata a 4 miliarde de euro in contul tezaurului sau.

UE afirma ca Rusia si-a insusit Tezaurul Romaniei intr-un un „caz fara precedent in relatiile internationale

Reactiile oficialilor rusi vin in contextul in care Parlamentul European a votat joi o rezolutie in care arata ca Rusia trebuie sa returneze integral tezaurul Romaniei si ca executivul UE si alte institutii europene abilitate sa faca tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Dezbaterea, la care au participat in majoritate covarsitoare eurodeputati romani, a reprezentat prima punere pe tapet in Parlamentul European a chestiunii tezaurului Romaniei insusit ilegal de Rusia.

„Intr-o rezolutie adoptata joi, eurodeputatii subliniaza faptul ca, in ciuda mai multor incercari de negocieri diplomatice dupa Primul Razboi Mondial, tezaurul national al Romaniei, trimis in Rusia intre 1916 si 1917 pentru a fi pastrat in siguranta, nu a fost niciodata returnat integral de Rusia.

Acesta este un caz international fara precedent de insusire ilegala a rezervelor de aur si a obiectelor de patrimoniu si reprezinta o preocupare permanenta pentru societatea romaneasca, adauga eurodeputatii”, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Rezolutia privind restituirea Tezaurului Romaniei a fost votata cu o larga majoritate de voturi. „Este o chestiune de demnitate nationala. Romania nu poate si nu trebuie sa accepte nimic mai putin decat restituirea celor 91,5 tone de aur si a intregului Tezaur cultural. Le multumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare si sustinere. A insemnat mult”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.

Comisarul european pentru coeziune si reforme, Elisa Ferreira, a spus in cuvantul sau introductiv ca vorbeste in numele Inaltului Reprezentant UE pentru actiune externa si politica de securitate, Josep Borrell.

„Ati invitat Comisia Europeana sa ia cuvantul in legatura cu returnarea tezaurului national al Romaniei de catre Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului tarist pentru a fi protejat, insa nu a fost returnat niciodata in intregime Romaniei, nici de URSS, nici de Federatia Rusa", a reamintit inaltul oficial UE.

„Uniunea Europeana e pregatita sa sprijine autoritatile romane in recuperarea integrala a tezaurului daca acestea o vor solicita”, a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras insa atentia ca „razboiul nejustificat al Rusiei impotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare” cu Moscova.

Ferreira a deplans faptul ca razboiul Rusiei impotriva Ucrainei „este o crima si o incalcare sfruntata a dreptului international” si a reamintit ca „masurile impotriva Rusiei includ pachetul cel mai mare de sanctiuni adoptat de UE”.