Masurile de control al capitalului impuse de Rusia au transformat rubla in moneda nationala cu cel mai bun randament anul acesta, in pofida razboiului din Ucraina, scrie agentia Bloomberg.
Rubla si-a reluat miercuri castigurile fata de dolar in contextul in care bursa de la Moscova s-a redeschis dupa doua zile libere ocazionate de sarbatorirea Zilei Victoriei in al Doilea Razboi Mondial.
Moneda nationala a Rusiei a ajuns sa se aprecieze cu peste 11% fata de dolarul american de la inceputul anului, depasind realul brazilian care a castigat 9% fata de dolar.
Jurnalistii de la Bloomberg noteaza ca randamentul puternic al rublei rezulta dintr-o serie de masuri luate de guvernul de la Moscova pentru a apara moneda nationala a tarii de repercusiunile sanctiunilor istorice impuse de Occident si alte state din jurul lumii precum Japonia sau Australia.
Pe langa masurile de control al capitalului dispuse pe plan intern, Rusia a fortat exportatorii sai sa isi converteasca 80% din profit in ruble si a cerut ca gazele naturale si petrolul rusesc sa fie platite in moneda nationala a tarii.
Dupa ce la sfarsitul lunii februarie rubla s-a prabusit la un minim istoric, la doar cateva zile dupa declansarea invaziei in Ucraina si anuntarea primelor sanctiuni occidentale, moneda nationala a Rusiei a revenit la nivelurile de dinaintea razboiului pe 31 martie.
La inceputul lunii mai autoritatile de ocupatie rusesti au inceput sa impuna folosirea rublei in Herson, orasul din sudul Ucrainei cucerit pe 2 martie, precum si in alte teritorii ocupate.
Ironia consolidarii rublei, potrivit analistilor
Analistii financiari afirma insa ca aceasta consolidare a monedei nationale a Rusiei nu este credibila intrucat numerosi brokeri au sistat tranzactionarea sa fiindca valoarea artificiala creata prin masurile de control impuse de Moscova inseamna ca ea nu poate fi vanduta sau cumparata la preturile sale reale.
Cu toate acestea, ei noteaza ironia faptului ca rubla are un randament atat de bun pe perioada de razboi, mai ales ca alte tari care au impus recent masuri similare de control al capitalului nu au obtinut rezultate asemanatoare.
Turcia si Argentina au incercat masuri similare cand s-au confruntat cu o depreciere a monedei lor in ultimii ani, rezultatele fiind dezastruoase pentru lira si peso care s-au scufundat la minimuri istorice din care nu si-au mai revenit.