Cea mai recentă rundă de negocieri indirecte pentru încetarea focului între Israel şi Hamas s-a încheiat fără rezultate, a declarat pentru BBC un oficial palestinian familiarizat cu negocierile, scrie ştirileprotv.ro

Potrivit oficialului, discuţiile au durat aproape trei ore şi jumătate şi au avut loc în două clădiri separate din Doha.

Cele două părţi au făcut schimb de mesaje şi clarificări prin intermediul mediatorilor qatarezi şi egipteni, dar nu s-a înregistrat niciun progres.

Când vor fi reluate discuțiile

Oficialul a adăugat că discuţiile vor fi reluate luni, mediatorii intenţionând să organizeze întâlniri separate cu fiecare delegaţie în parte, în încercarea de a depăşi obstacolele şi de a reduce diferenţele dintre cele două părţi.

Potrivit Reuters, care a vorbit cu doi oficiali palestinieni, delegaţia israeliană nu era „suficient autorizată” pentru a ajunge la un acord cu Hamas, deoarece „nu avea puteri reale”.

Ultima rundă de negocieri indirecte are loc în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu se îndreaptă spre Washington pentru a se întâlni cu Donald Trump. El a declarat că le-a dat negociatorilor săi instrucţiuni clare pentru a ajunge la un acord de încetare a focului în condiţiile acceptate de Israel.

Hamas a declarat că a răspuns la ultima propunere de încetare a focului într-un spirit pozitiv, dar pare clar că există încă diferenţe între cele două părţi care trebuie depăşite pentru a se ajunge la un acord.

Deocamdată, Hamas pare să insiste în continuare asupra aceloraşi condiţii pe care le-a impus anterior, printre care se numără garantarea încetării tuturor ostilităţilor la sfârşitul oricărei armistiţii şi retragerea trupelor israeliene.

Guvernul Netanyahu a respins deja această cerinţă

Este posibil ca poziţia Israelului să nu se fi schimbat în mod semnificativ. La plecarea din Israel spre SUA, Netanyahu a declarat că rămâne angajat în ceea ce a descris ca fiind trei misiuni: „Eliberarea şi returnarea tuturor ostaticilor, vii şi morţi; distrugerea capacităţilor Hamas – pentru a-l alunga din zonă şi asigurarea că Gaza nu va mai constitui o ameninţare pentru Israel”.

Mediatorii din Qatar şi Egipt vor avea mult de lucru în cadrul negocierilor indirecte dintre Israel şi Hamas, încercând să depăşească aceste puncte sensibile, care au blocat alte iniţiative de la încetarea precedentului armistiţiu, în martie.

De atunci, Israelul şi-a reluat ofensiva împotriva Hamas cu intensitate sporită şi a impus un blocaj de 11 săptămâni asupra ajutoarelor destinate Fâşiei Gaza, care a fost parţial ridicat în urmă cu câteva săptămâni.

Guvernul israelian afirmă că aceste măsuri au avut scopul de a slăbi şi mai mult Hamas şi de a-l forţa să negocieze şi să elibereze ostaticii.

Armata israeliană a declarat că a lovit 130 de ţinte Hamas

Doar în ultimele 24 de ore, armata israeliană a declarat că a lovit 130 de ţinte Hamas şi a ucis un număr de militanţi.

Dar şi numărul victimelor civile din Gaza continuă să crească. Oficialii spitalelor din Gaza au declarat că peste 30 de persoane au fost ucise duminică.

Întrebarea acum nu este doar dacă negocierile din Qatar pot ajunge la un compromis acceptabil pentru ambele părţi, ci şi dacă Trump îl poate convinge pe Netanyahu că războiul trebuie să ia sfârşit.

Mulţi în Israel cred deja că este un preţ care merită plătit pentru a salva ostaticii rămaşi.

Sâmbătă seara, oamenii au ieşit din nou în stradă, cerându-i lui Netanyahu să ajungă la un acord pentru ca ostaticii să poată fi eliberaţi în sfârşit.

Însă în cabinetul lui Netanyahu există voci radicale, printre care ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, şi ministrul finanţelor, Bezalel Smotrich, care şi-au exprimat din nou opoziţia fermă faţă de încheierea războiului din Gaza înainte de eliminarea completă a Hamas.

Încă o dată, se conturează un impuls real către un acord de încetare a focului, dar există incertitudini cu privire la disponibilitatea guvernului israelian sau a Hamas de a ajunge la un acord care ar putea să nu îndeplinească condiţiile-cheie stabilite până în prezent.

Şi, încă o dată, palestinienii din Gaza şi familiile ostaticilor israelieni care sunt încă ţinuţi acolo speră cu ardoare că aceasta nu va fi o altă speranţă deşartă.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza ca răspuns la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, în care au fost ucise aproximativ 1 200 de persoane şi alte 251 au fost luate ostatici.

Cel puţin 57 338 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit ministerului sănătăţii din teritoriu, condus de Hamas.