Rusia a acordat subventii de stat si imprumuturi in valoare de peste 12 miliarde de dolari pentru a-si asigura supravietuirea sectorul aviatic de cand sanctiunile occidentale impuse Moscovei in urma invaziei Ucrainei au stopat furnizarea de piese de schimb esentiale si de servicii de intretinere, arata o analiza Reuters, scrie hotnews.ro.

Dependenta de avioanele fabricate in strainatate, Rusia se confrunta cu sarcina coplesitoare de a-si dezvolta singura industria aviatica cu piese de provenienta interna, cumparand in acelasi timp avioane de la firme straine de leasing pentru a evita ca o parte mai mare din flota sa sa fie confiscata.

Constructorii occidentali de avioane Airbus si Boeing au oprit furnizarea de servicii si piese de schimb in martie 2022 si nu au mai asigurat mentenanta pentru compania-fanion Aeroflot si alte companii aeriene rusesti.

O suma uriasa pentru a-si salva aviatia civila: 1.100 de miliarde de ruble

De atunci, Rusia a cheltuit 1.090 de miliarde de ruble (12,07 miliarde de dolari) pentru a sprijini industria aviatiei civile, inclusiv pentru fabricarea de aeronave si ajutoare financiare pentru companiile aeriene, arata calculele Reuters, pe baza datelor de la Ministerul de Finante si Camera de Conturi, care supravegheaza executia bugetara.

Cheltuielile sunt aproape duble fata de platile de 547 de miliarde de ruble efectuate in 2020-21, cand pandemia COVID-19 a provocat o reducere drastica a calatoriilor aeriene, si evidentiaza amploarea efortului Kremlinului de a prelua controlul asupra unei industrii cruciale.

„Flota noastra de avioane este extrem de suprasolicitata... cu avioane fabricate in strainatate", a declarat saptamana trecuta presedintele Vladimir Putin. „Planuim sa producem peste 1.000 de avioane pana in 2030, propriile noastre avioane. Este nevoie de munca", a adaugat el.

Cate aeronave mai au companiile rusesti

Potrivit furnizorului elvetian de informatii aviatice ch-aviation, companiile aeriene rusesti opereaza in prezent 991 de aeronave, dintre care 405 fabricate in Rusia.

Dar doar 133 sunt Superjet-uri fabricate de producatorul de stat United Aircraft Corporation, detinut de stat.

Alte aeronave produse in Rusia - Tupolev, Yakovlev si Ilyushin - sunt rareori folosite pentru zboruri comerciale. Sprijinul pentru productia de avioane, o industrie esentiala, va fi mentinut si in anii urmatori, a raspuns Ministerul Industriei si Comertului la o solicitare Reuters.

„Accentul principal este pus pe sustinerea vanzarilor, extinderea capacitatii de productie si crearea unui sistem de servicii post-vanzare", a spus ministerul.

Putin nu-si permite un faliment in acest sector

O industrie aeriana fiabila este deosebit de importanta pentru Rusia, atat pentru transportul de persoane si bunuri pe teritoriul sau imens, cat si pentru a sustine naratiunea Moscovei ca sanctiunile nu au avut decat un impact minim.

In contextul in care alegatorii vor merge la urne peste trei luni, falimentul unei companii aeriene i-ar crea probleme de reputatie si politice lui Putin, care candideaza din nou la presedintie.

Fiind o mare putere aviatica inca din perioada sovietica, capacitatea tehnica a Rusiei nu este pusa la indoiala in tara.

Analistii occidentali din domeniul aviatiei spun ca investitiile vor mentine, in cel mai bun caz, flota in zbor, dar se indoiesc ca aeronavele sale vor reveni pe pietele occidentale in curand, chiar daca conflictul din Ucraina se va incheia.

Acest lucru se datoreaza costurilor si birocratiei implicate in refacerea unei flote care sa aiba un istoric de siguranta impecabil si identificabil si piese aprobate.

Au cumparat piese Airbus si Boeing prin intermediari

Moscova a bagat adanc mana in fondurile de rezerva, arata datele analizate de Reuters, cheltuind 110 miliarde de ruble in 2022 pentru a compensa companiile aeriene pentru pierderile cauzate de o crestere brusca a costurilor combustibilului pentru avioane.

In acest an, Fondul national de bogatie (NWF) a jucat un rol si mai mare, Moscova cheltuind aproape 400 de miliarde de ruble pentru cheltuielile de aviatie pana in prezent in 2023.

Amploarea cheltuielilor din 2022-23 este echivalenta cu putin sub 1% din produsul intern brut (PIB) pentru 2023. Rusia a cheltuit inca 2.300 de miliarde de ruble in 2022-23 pentru dezvoltarea celorlalte sectoare din domeniul transporturilor in afara de cel al aviatiei.

Traficul intern de pasageri aerieni al tarii a inceput sa isi revina la sfarsitul anului 2022, deoarece companiile aeriene au gasit modalitati de a importa piese de schimb prin intermediul unui sistem de importuri paralel coordonat de guvern.

Companiile aeriene rusesti si-au mentinut flota de avioane occidentale in aer mai ales prin importul de piese de schimb prin intermediul unor tari terte, fara acordul companiilor producatoare, in principal piese de la Airbus si Boeing .

Numarul de pasageri isi revine, dar ramane in continuare in urma nivelurilor de dinainte de COVID. Dar pierderea accesului direct la piese de schimb occidentale si a competentelor de intretinere a generat ingrijorari cu privire la siguranta aeronavelor. Unele companii aeriene au dezmembrat avioanele pentru piese, au declarat anul trecut surse din industria aviatica pentru Reuters.