Rusia a oprit noaptea trecuta furnizarea de energie electrica catre Finlanda, invocand restante de plata. Se intampla pentru prima data in 20 de ani din momentul in care Finlanda si-a anuntat aderarea la NATO. Mai mult, dupa ce Kremlinul a spus ca acest pas reprezinta o amenintare la care va raspunde, presedintele finlandez l-a anuntat telefonic pe Vladimir Putin ca tara sa vrea sa adere la NATO. 

Publicat:14.05.2022, 18:01

Compania responsabila de vanzarea de energie electrica catre Finlanda si-a anuntat vineri intentia de a inceta livrarile de la miezul noptii, invocand restante de plata. Finlanda a importat pana acum aproximativ 10 la suta din consumul total de energie electrica de la vecinul sau, iar acum reteaua este echilibrata datorita importurilor din Suedia. Decizia Rusiei de a suspenda livrarea energiei electrice vine la o zi dupa ce Finlanda si-a anuntat dorinta de a adera la NATO, iar Moscova a declarat ca aceasta decizie reprezinta o amenintare la care va raspunde, dar nu a specificat cum anume. Finlanda, care imparte cu Rusia o frontiera de 1.300 km si o istorie complicata, si-a intensificat treptat cooperarea cu Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord in calitate de partener dupa anexarea Crimeei de catre Rusia in 2014. Insa, pana la invazia Rusiei in Ucraina, tara nordica s-a abtinut de la aderare pentru a mentine relatii de prietenie cu vecinul sau estic.

Pekka HAAVISTO, MINISTRUL DE EXTERNE AL FINLANDEI: ”Comportamentul imprevizibil al Rusiei este o problema iminenta.”

Eero HEINALUOMA, DEPUTAT EUROPEAN, FINLANDA: ”Totul s-a schimbat cand Rusia a atacat Ucraina. Toti vecinii Rusiei trebuie sa gandeasca si sa-si regandeasca pozitia in aceasta situatie.” 

Presedintele Turciei considera ca aderarea Finlandei si Suediei la NATO ar fi o greseala, asa cum a fost si aderarea Greciei, deoarece aceste tari ar gazdui organizatii considerate teroriste de guvernul de la Ancara.

Recep TAYYIP ERDOGAN, PRESEDINTELE TURCIEI: “Urmarim in prezent evolutiile in legatura cu Suedia si Finlanda, insa nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a facut o eroare in privinta Greciei anterior, impotriva Turciei. In plus, tarile scandinave, din pacate, sunt aproape ca niste case de oaspeti pentru organizatiile teroriste.”

Ministrii de externe suedez si finlandez au anuntat ca intentioneaza sa discute azi cu omologul turc la reuniunea informala a ministrilor de externe NATO, la care sunt invitate si Suedia si Finlanda. Unanimitatea este necesara pentru aderarea la Alianta a unui nou membru, ceea ce pune Turcia in pozitia de a putea bloca candidaturile celor doua tari nordice. Presedintele, prim-ministrul si ministrii seniori ai cabinetului Finlandei se vor intalni maine pentru a lua o decizie oficiala cu privire la depunerea unei cereri.