In ultimele 12 luni, populatia Rusiei a cunoscut cel mai mare declin pe timp de pace din istoria datelor inregistrate, potrivit analizei unui important specialist demograf din aceasta tara, scrie The Guardian. Rusia se confrunta cu valul patru al pandemiei de coronavirus.  

Populatia naturala a Rusiei, calculata pe baza nasterilor si deceselor inregistrate, fara a pune in ecuatie migratia, a scazut cu 997.000 de oameni intre octombrie 2020 si septembrie 2021, a aratat Alexei Raksa, un specialist demograf independent, care a studiat cifre oficiale guvernamentale.

Rusia este una dintre tarile cel mai puternic lovite de pandemie, raportand cel putin 660.000 de „decese in exces” de la inceputul lui 2020, potrivit datelor guvernamentale (decesele in exces reprezinta o masura care compara decesele din orice cauza dintr-o perioada cu decesele inregistrate in acelasi interval inaintea pandemiei si este considerata de demografi o buna metoda de calcul al vietilor pierdute din cauza Covid, potrivit The Moscow Times).

Raportari anterioare ale guvernului de la Moscova au aratat ca declinul demografic din 2020 a fost de 11 ori mai mare decat cel inregistat in 2019.

„E simplu, decesele provocate de Covid sunt principala cauza a declinului demografic. Ceilalti factori sunt neschimbati”, a declarat Alexei Raksa.

El a aratat ca rata nasterilor nu a scazut anul trecut, ceea ce indica faptul ca declinul este cauzat de cresterea ratei deceselor.

In ciuda vaccinurilor disponibile, Rusia a inregistrat miercuri un nou record de decese din cauza Covid. Rusii raman sceptici la vaccinurile produse de tara lor si doar o treime din populatie este complet vaccinata.

Potrivit lui Raksa, declinul demografic actual poate fi comparat cu cel inregistrat in intervalul iulie 1999 - iuni2 2000, cand populatia Rusiei a scazut cu 983.000 de oameni, dupa un deceniu de instabilitate economica, lucru care a condus la o prabusire a ratei nasterilor si la scaderea sperantei de viata.

Populatia totala a Rusiei, de 145 de milioane de oameni, este mai mica decat era cand a venit Vladimir Putin la putere, in 2000.

Kremlinul a incercat mai multe politici de crestere a natalitatii de-a lungul anilor, inclusiv prin scheme care ofereau plati generoase familiilor cu mai mult de doi copii.

In ciuda eforturilor, un raport din 2019 arata ca populatia Rusiei ar putea scadea cu mai mult de 12 milioane de oameni pana in 2035.

Criticii Kremlinului afirma ca guvernul foloseste criza deografica pentru a justifica politica impotriva comunitatii LGBT, precum si interzicerea „propagandei gay” si a adoptiei de catre cuplurile de acelasi sex, in efortul de a promova asa-numitele valori ale familiei traditionale, mai arata Guardian.

Sursa: Digi24.ro