Planul SUA pentru pace în Ucraina nu rezolvă rădăcinile profunde ale conflictului, a declarat Serghei Riabkov, ministru adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, într-un interviu acordat revistei Afaceri Internaționale, transmite observatornews.ro.
„Nu am auzit din partea lui Donald Trump niciun semnal către Kiev privind încheierea războiului. Tot ce există în prezent este o încercare de a contura o schemă care, din perspectiva americanilor, ar permite mai întâi obținerea unei încetări a focului, iar ulterior trecerea la alte planuri și abordări. Din câte putem înțelege, acestea nu includ principala noastră solicitare actuală: soluționarea problemelor fundamentale ale acestui conflict. Această componentă este complet absentă, iar acest lucru trebuie corectat", a declarat Serghei Riabkov, ministru adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, pentru revista Afaceri Internaționale, citează TASS.
Rusia nu e de acord cu planul lui Trump pentru pace în Ucraina
Serghei Riabkov a subliniat că Moscova tratează cu seriozitate planul propus de Washington pentru pace în Ucraina, însă nu-l poate accepta în forma actuală.
„Privim cu toată seriozitatea planurile şi soluțiile înaintate de partea americană, însă nu le putem accepta pur și simplu așa cum sunt. Avem, desigur, un set bine conturat și atent analizat de priorități și abordări proprii asupra acestui subiect, care sunt în curs de dezvoltare și au fost deja elaborate, inclusiv de echipa noastră de negocieri, în cadrul discuțiilor recente cu americanii la Riad", a mai declarat oficialul rus.
Rusia condamnă ultimatumurile lui Trump că va bombarda Iranul
El a mai avertizat că un atac al SUA asupra infrastructurii nucleare a Iranului ar avea consecințe „catastrofale”, după ce președintele american Donald Trump a amenințat că va bombarda Iranul dacă nu ajunge la un acord privind programul său nuclear.
„Se aud într-adevăr amenințări și ultimatumuri", a declarat Riabkov.
„Considerăm astfel de metode nepotrivite, le condamnăm și le vedem ca pe o încercare a Statelor Unite de a-și impune voința asupra Iranului", a adăugat el.
Până acum Moscova a evitat în mare parte criticile directe la adresa lui Trump şi a căutat să repare relațiile bilaterale printr-o apropiere de Washington. Kremlinul s-a oferit chiar să medieze o relaţie între administrația Trump și Iran, cu care a semnat un tratat de parteneriat strategic în ianuarie.
Trump a declarat pentru NBC News că Teheranul riscă să fie bombardat dacă nu ajunge la un acord nuclear:
„Dacă nu fac o înțelegere, vor fi bombardamente. Vor fi bombardamente cum nu au mai văzut niciodată", a spus Trump.
În timpul primului său mandat, Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015, semnat între Iran și marile puteri, care impunea limite stricte programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor. Iranul susține că programul său nuclear are scopuri pașnice
Ryabkov a avertizat că declarațiile recente ale lui Trump „nu fac decât să complice situația" și a subliniat potențialul pericol: „Consecințele unor atacuri asupra infrastructurii nucleare ar putea fi catastrofale pentru întreaga regiune."
El a adăugat că încă mai există șanse pentru dialog: „Deși trenul nu a plecat încă din gară, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a ajunge la un acord rezonabil. Rusia este pregătită să-și ofere serviciile Washingtonului, Teheranului și tuturor celor interesați de o soluție diplomatică."