Rusia a anunțat joi că a acceptat acreditarea noului ambasador al Afganistanului, devenind astfel prima țară din lume care recunoaște oficial guvernul taliban instalat la Kabul, informează Reuters, conform hotnews.ro.

Într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a afirmat că Moscova vede perspective bune pentru dezvoltarea relațiilor și va continua să sprijine Kabulul în domeniul securității, al combaterii terorismului și al luptei împotriva criminalității legate de droguri.

De asemenea, Rusia vede oportunități comerciale și economice semnificative, în special în domeniile energiei, transporturilor, agriculturii și infrastructurii.

„Credem că recunoașterea oficială a guvernului Emiratului Islamic al Afganistanului va da un impuls dezvoltării cooperării bilaterale productive între țările noastre în diverse domenii”, a precizat ministerul condus de Serghei Lavrov.

Ministrul afgan de externe, Amir Khan Muttaqi, a declarat, într-un comunicat: „Apreciem acest pas curajos făcut de Rusia și, cu voia lui Dumnezeu, acesta va servi drept exemplu și pentru alții”.

Nicio altă țară nu a recunoscut oficial guvernul taliban care a preluat puterea în august 2021, după ce forțele conduse de SUA s-au retras în mod haotic din Afganistan, după 20 de ani de război. Cu toate acestea, China, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan și Pakistan au numit ambasadori la Kabul, într-un pas către recunoaștere.

Decizia Rusiei reprezintă o etapă importantă pentru administrația talibană, care încearcă să-și reducă izolarea internațională.

Este probabil ca această mișcare să fie urmărită cu atenție de către Washington, care a înghețat miliarde de dolari din activele băncii centrale afgane și a impus sancțiuni unor lideri talibani de rang înalt, contribuind la izolarea sectorului bancar afgan față de sistemul financiar internațional.

O istorie complexă

Rusia a construit treptat relații cu talibanii, pe care președintele Vladimir Putin i-a declarat anul trecut aliați în lupta împotriva terorismului. Din 2022, Afganistanul importă gaz, petrol și grâu din Rusia.

Talibanii au fost desemnați de Rusia ca mișcare teroristă în 2003, dar interdicția a fost ridicată în aprilie anul acesta. Moscova consideră că este necesar să colaboreze cu Kabulul, în contextul în care Rusiase confruntă cu o amenințare majoră la adresa securității din partea grupărilor militante islamiste care au baze într-o serie de țări – din Afganistan până în Orientul Mijlociu.

În martie 2024, oameni înarmați au ucis 149 de persoane într-o sală de concerte din afara Moscovei, într-un atac revendicat de Statul Islamic. Oficialii americani au declarat că au informații care indică faptul că responsabilă este ramura afgană a grupului, Statul Islamic Khorasan (ISIS-K).

Talibanii afirmă că depun eforturi pentru a elimina prezența Statului Islamic din Afganistan.

Diplomații occidentali spun că drumul talibanilor către o recunoaștere internațională mai largă este blocat până când vor schimba cursul în ceea ce privește drepturile femeilor. Talibanii au închis liceele și universitățile pentru fete și femei și au impus restricții asupra circulației acestora fără un tutore masculin. Ei afirmă că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea strictă a legii islamice.

Rusia are o istorie complexă și sângeroasă în Afganistan. Trupele sovietice au invadat țara în decembrie 1979 pentru a susține un guvern comunist, dar au rămas împotmolite într-un război îndelungat împotriva luptătorilor mujahedini înarmați de Statele Unite. Liderul sovietic Mihail Gorbaciov și-a retras armata în 1989, moment în care aproximativ 15.000 de soldați sovietici fuseseră deja uciși.