O campanie rusă de dezinformare încearcă să sprijine formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), să submineze principalele partidele germane și să semene îngrijorări cu privire la economie înaintea alegerilor din 23 februarie, a constatat think-tankul CeMAS, citat de Reuters, conform hotnews.ro.

Publicat:20.01.2025, 10:54

Centrul pentru monitorizare, analiză și strategie (CeMAS) este o agenție germană non-profit de monitorizare a extremismului, înființată în 2021. Obiectivul său declarat este crearea unui sistem de avertizare timpurie împotriva ideologiilor conspiraționiste, dezinformării și extremismului de extremă dreapta.

CeMAS afirmă că a depistat, în ultima lună, sute de postări în limba germană pe platforma X, care prezintă ceea ce, în opinia sa, sunt modele tipice ale campaniei ruse de dezinformare Doppelgaenger împotriva Occidentului, pe care autoritățile germane, americane și franceze au denunțat-o anterior.

Departamentul de Justiție al SUA a declarat anul trecut că operațiunea Doppelganger rus este orchestrată de guvernul rus prin intermediul unui grup de agenții de marketing rusești.

Campania, creată după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina, în februarie 2022, avea rolul de a submina sprijinul occidental pentru Kiev. Prin această campanie, Moscova răspândește postări care par să fie făcute de publicații occidentale, ale căror date sunt falsificate, și care transmit informații false, conform unui raport al Ministerului german de Externe publicat în iunie anul trecut.

Rusia a negat constant implicarea în campanii de dezinformare împotriva Occidentului.

În ultimele săptămâni, o serie de postări pe X au dat vina pe Partidul Verzilor pentru dificultățile economice ale Germaniei, l-au criticat pe cancelarul Olaf Scholz pentru sprijinul acordat Ucrainei, i-au făcut pe conservatori nedemni de încredere, dar s-au pronunțat în favoarea AfD, a declarat CeMAS.

Germania este al doilea cel mare susținător financiar și militar al Ucrainei

Mesajele pe care le-a urmărit au conținut linkuri către site-uri germane de știri falsificate sau către articole de pe site-uri autentice care susțin povestea lor, sau pur și simplu imagini. Amplificate de rețele de conturi false, acestea au primit peste 2,8 milioane de vizualizări, precizează CeMAS.

Raportul vine cu o lună înainte de alegerile generale din Germania. Potrivit sondajelor, conservatorii, aflați acum în opoziție, se clasează pe primul loc în intenția de vot. Cu toate acestea, formațiunea de extremă dreapta AfD, aflată pe locul al doilea în sondaje, ar putea face mai dificilă aritmetica formării unei coaliții guvernamentale.

Un sondaj publicat sâmbătă de institutul de sondare INSA îi plasează pe conservatorii la 29%, iar AfD la 21%, de două ori mai mult decât în alegerile din 2021. Social-democrații cancelarului Scholz se aflau pe locul al treilea cu 16%, iar Verzii cu 13%.

Agenția de informații interne a Germaniei (BfV) a declarat în noiembrie că a înființat un grup operativ pentru a contracara orice încercare a unui stat străin de a influența alegerile federale.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.