Moscova pune la cale provocări şi face demonstraţii de forţă, inclusiv încălcări neautorizate ale spaţiului aerian, dând dovadă un comportament agresiv faţă de aeronavele şi navele aparţinând statelor membre NATO, sporind prin aceasta riscul unor incidente militare accidentale în regiunea Mării Baltice, unde şi-a intensificat de asemenea supravegherea obiectivelor NATO,, atenţionează Serviciul militar de informaţii din Letonia într-un raport în care evaluează ameninţările venind dinspre Federaţia Rusă în special în zona baltică, informează miercuri publicaţia The Kyiv Post, transmite hotnews.ro.
Potrivit raportului citat, Rusia intenţionează, de asemenea, să-şi extindă forţele armate de la un milion la 1,5 milioane de soldaţi, iar cele mai semnificative schimbări ar fi de aşteptat la bazele militare ruse din apropierea frontierei cu Letonia.
„Este posibil să dureze mai mulţi ani, poate chiar un deceniu, înainte ca Moscova să atingă toate obiectivele reformei, dar este de aşteptat ca dimensiunea forţelor armate ruse de la frontiera letonă să înceapă să crească pe măsură ce intensitatea ostilităţilor din Ucraina va scădea”, avertizează serviciul de informaţii militare al Letoniei (Defence Intelligence and Security Service/MIDD).
La ora actuală, conform evaluărilor spionajului militar leton, Rusia nu dispune de capacitatea militară necesară pentru o altă operaţiune terestră, de amploarea invaziei în Ucraina.
Districtul Militar Vest al Rusiei, situat la graniţa cu Letonia, a fost reorganizat anul trecut pentru a forma două axe militare strategice, districtele militare Leningrad şi Moscova.
În acest mod, Rusia a răspuns la aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, apreciază MIDD.
Actualele reforme în armata rusă prevăd formarea de noi unităţi şi restructurarea celor existente.
Dar, potrivit MIDD, aceasta nu indică o creştere a forţelor în apropierea graniţelor Letoniei, întrucât majoritatea resurselor militare ale Rusiei este direcţionată în continuare spre Ucraina.
„Riscurile la adresa sistemului de apărare al Letoniei sunt strâns legate de situaţia geopolitică actuală, de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei şi de actele de sabotaj, diversiunile împotriva diferitelor ţinte şi alte tipuri de activităţi răuvoitoare care au avut loc anul trecut în mai multe ţări europene, inclusiv în Letonia”, subliniază spionajul militar leton.