Pentru tanara Ekaterina Iscenko este o certitudine faptul ca in Orient Indepartat al Rusiei, la Habarovsk, se duce o lupta pentru democratie, declansata de arestarea unui guvernator, proteste de amploare care descumpanesc Kremlinul, informeaza AFP.

Publicat:02.08.2020, 09:08

"In timpul demonstratiilor imi vine uneori sa plang de bucurie cand vad ca suntem toti uniti", a declarat studenta de 21 de ani pentru AFP vorbind despre prima sa mobilizare politica.
De mai bine de trei saptamani, ea a participat la manifestatiile de amploare din Habarovsk, oras situat la 6.000 de kilometri de Moscova, pe malurile raului Amur.

Mii de persoane intentioneaza sa demonstreze din nou sambata, adunandu-se pentru al patrulea sfarsit de saptamana consecutiv.

Pe 25 iulie, pe strazi s-au strans zeci de mii de cetateni, conform mass-media si activistilor, politia apreciind ca au fost mai putin, in jur de 6.500. In timpul saptamanii, cateva sute de protestatari se incapataneaza sa demonstreze in fiecare seara.

Durata si amploarea mobilizarii sunt exceptionale, mai ales ca protestele au loc la mare departare de Moscova, locul traditional al celor care contesta puterea.

La originea acestei fronde fara precedent se afla arestarea, pe 9 iulie, a guvernatorului regional, Serghei Furgal, in varsta de 50 de ani, fost antreprenor acuzat de crime comise in urma cu 15 si trimis apoi la Moscova pentru a fi judecat.

Multi considera ca arestarea sa a reprezentat o modalitate a puterii de a se debarasa de un politician excesiv de independent, ales in 2018 in defavoarea candidatului reprezentand partidul presedintelui Vladimir Putin. Membru al partidului ultra-nationalist LDPR, fidel in general Kremlinului, Serghei Furgal s-a dovedit a fi un guvernator activ si atent la nevoile cetatenilor, ceea ce a fost suficient pentru a-i asigura, in plan local, o popularitate ce rivalizeaza cu cea a lui Vladimir Putin.

"De indata ce Furgal a fost ales, capitala Extremului Orient rus a fost mutata de aici la Vladivostok. Asta in mod evident pentru ca am ales un adversar", subliniaza Viktoria Saharova, o vanzatoare de 22 de ani care participa la demonstratii.

In aceasta regiune indepartata, cu o suprafata asemanatoare Turciei dar cu o populatie de doar 1.3 milioane de locuitori, mobilizarea se bazeaza pe un resentiment adanc inradacinat fata de autoritatile federale, izvorat din atitudinea perceputa ca fiind dispretuitoare fata de provinciile indepartate.

La resentimente se adauga dificultatile economice cu care se confrunta aceasta regiune cu o clima foarte dura, aflata in vecinatatea Chinei, unde predomina industriile metalurgica, miniera si forestiera.

In timp ce canalele de televiziune publice ignora in mare masura protestele, presa mai independenta nu isi ascunde un anumit entuziasm. Intr-un editorial recent, ziarul Vedomosti a numit Habarovsk-ul un "nou simbol" al opozitiei "fata de centru al regiunilor".

Nemultumirile sunt insotite de sloganuri care il vizeaza direct pe presedintele Putin.

De asemenea, cu ocazia votului privind modificarea Constitutiei in scopul intaririi prerogativelor presedintelui rus care a avut loc la sfarsitul lunii iunie, regiunea s-a remarcat printr-o rata ridicata a absenteismului, iar totalul voturilor favorabile a fost cu 15% mai scazut decat media nationala.

Pentru a-i calma pe protestatari, Moscova a contat pe numirea, la 20 iulie, a unui guvernator interimar in persoana lui Mihail Degtiarev, coleg de partid cu Serghei Furgal. Deputatul in varsta de 39 de ani, cunoscut pana acum pentru propuneri legislative nebunesti, a avut parte de o primire foarte rece, ceea ce nu este de mirare avand in vedere declaratiile sale in care afirma ca nu are timp sa se intalneasca cu manifestantii pe care ii acuza ca sunt sustinuti de "provocatori" straini.

"Ar fi trebuit sa alegem noi un inlocuitor local. Dar, in schimb, ne este trimis cineva care nu cunoaste despre Habarovsk decat imaginea desenata pe bancnotele de 5.000 de ruble", l-a ironizat Saharova pe Degtiarev.

In acest context si ca semn al unei anumite nervozitati, autoritatile au manifestat o retinere neobisnuita, permitand organizarea demonstratiilor si facand putine arestari.

In aceasta saptamana, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a laudat chiar atitudinea relaxata a politiei, in conditiile in care protestele neautorizate sunt de obicei puternic reprimate in Rusia.

"Ne este totusi teama ca ne vor aresta", a declarat Yuri Petrov, un protestatar in varsta de 47 de ani. "Traim un moment democratic, dar care, fara indoiala, va fi efemer". 

Sursa: Agerpres.ro