O investigație publicată de „The Insider” dezvăluie cum serviciile de informații militare ruse au plătit zeci de milioane de dolari grupărilor talibane din Afganistan pentru a efectua atacuri împotriva soldaților americani, scrie hotnews.ro.
200.000 de dolari pentru fiecare soldat al coaliției americane sau internaționale ucis în Afganistan – acesta este acordul care ar fi fost oferit la acea vreme de Rusia talibanilor, potrivit presei independente de investigații ruse „The Insider”.
O investigație publicată împreună cu cotidianul german „Der Speigel” miercuri (8 ianuarie) oferă noi dovezi ale modului în care informațiile militare ruse (GRU) i-ar fi finanțat pe talibani să efectueze atacuri împotriva forțelor americane și internaționale înainte ca acestea să se retragă din Afganistan, inclusiv unul, în decembrie 2019, împotriva bazei aeriene Bagram, în care patru membri americani au fost răniți.
Descoperirea schemei fusese deja făcută în 2020 de „New York Times”, dar ancheta oferă noi detalii cu privire la modul de operare al Rusiei.
Potrivit anchetei, operațiunea a fost supravegheată de generalul locotenent Ivan Kasianenko, comandantul adjunct al Unității 29155, un grup din spatele unei serii de bombardamente și otrăviri în țările NATO. Se spune că Rusia le-ar fi plătit talibanilor cel puțin 30 de milioane de dolari în total pentru atacurile asupra soldaților coaliției, acuzații pe care le-a negat întotdeauna.
În total, serviciile de informații afgane au documentat cel puțin 17 atacuri „legate de stimulente financiare din Rusia” printr-o rețea sofisticată de transfer de bani care implică curieri în Tadjikistan, China și Pakistan”.
Unitatea 29155 ar fi recrutat cel puțin trei rețele de cetățeni afgani pentru a acționa ca intermediari între aceasta și grupurile armate ilegale din Afganistan începând cu 2015. Banii folosiți pentru a plăti talibanii ar fi fost apoi spălați printr-o companie de tranzacționare cu pietre prețioase, înregistrată la o adresă din Moscova legată de sediul GRU.
Americanii cunoșteau acest sistem de recompense pentru asasinarea soldaților lor, dar Trump nu dorea să intre într-o confruntare cu Putin
Sumele plătite de Rusia talibanilor (30 de milioane de dolari) ar fi totuși mult mai mici, amintește „The Insider”, decât cele aproximativ patru miliarde de dolari cheltuite de CIA în anii 90 pentru Operațiunea Cyclone – programul secret destinat finanțării, înarmării și antrenării mujahedinilor pentru a alunga armata sovietică din Afganistan.
Ancheta mai relevă că americanii cunoșteau acest sistem de recompense pentru asasinarea soldaților lor, dar că administrația Donald Trump nu dorea, la momentul respectiv, să intre într-o confruntare cu Vladimir Putin. „Agențiile noastre de informații nu au vrut să se confrunte cu întrebarea eternă: bine, rușii ne rănesc, deci ce vom face în privința asta?”, a spus Charles Kupperman, consilier adjunct pentru securitate națională în timpul primului mandat al lui Donald Trump.
Agenții CIA care au analizat informații despre operațiunile GRU în Afganistan vorbesc despre „înțelepciune convențională”, invocând mize geopolitice. „Au fost multe cazuri în care am primit pumni în față și ni s-a spus să nu facem nimic de teamă de escaladare”, a declarat un fost agent CIA pentru presă. „El a fost unul dintre ei”.
Programul ar fi început cel puțin în 2015 și „ar fi atins apogeul” în jurul anului 2016, când Donald Trump a fost ales pentru primul său mandat prezidențial.
Obiectivul acestor operațiuni? Creșterea presiunii asupra forțelor internaționale pentru a grăbi retragerea acestora, care a avut loc în august 2021, explică „The Insider” și „Der Spiegel”. Atacurile au încetat după ce președintele american de atunci, Donald Trump, a ajuns la un acord la începutul anului 2020 de retragere din Afganistan.
Încercările Rusiei de a sabota planurile SUA în Afganistan sunt de fapt la fel de vechi ca prezența acestuia din urmă în țară. Aproape imediat după înființarea administrației interimare afgane (susținută de NATO) în decembrie 2001, Moscova a început să recruteze agenți din cadrul talibanilor.
De atunci, Statele Unite și-au finalizat retragerea din Afganistan în 2021, într-un context haotic, precipitând prăbușirea guvernului afgan susținut de Washington și revenirea talibanilor la putere. De atunci, Moscova și-a consolidat parteneriatul cu acest regim, care este încă considerat, în ciuda tuturor, o organizație teroristă în Rusia. Ancheta mai indică faptul că ofițerul GRU responsabil la momentul „programului GRU-Taliban” continuă și astăzi să acționeze ca „interlocutor”, negociind cooperarea militară între Moscova și Kabul.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.