Viceministrul lituanian al apărării Karolis Aleksa a fost rugat de HotNews, într-o deplasare la Vilnius, să explice măsurile luate de țara sa pentru asigurarea unor alegeri corecte și pentru combaterea propagandei ruse, relatează hotnews.ro.
- Discuția a avut loc în capitala Lituaniei, Vilnius, între Karolis Aleksa și jurnaliști din mai multe țări care fac parte din proiectul transfrontalier Pulse.
- Articolul a fost scris de Sebastian Pricop (HotNews.ro), cu sprijinul Delfi (Lituania) și VoxEurop (Franța).
„Unul dintre cele mai eficiente instrumente de a slăbi voința societății este pe timp de alegeri”
„Înțelegem că Rusia încearcă să folosească toate mijloacele posibile pentru a modela mediul înconjurător, pentru a slăbi voința societăților, a elitelor politice și pentru a face tot ce este necesar în vederea influențării noastre. Desigur, unul dintre cele mai eficiente instrumente este reprezentat de alegeri. Este mult mai simplu să influențezi o schimbare de politici decât să încerci să folosești forța militară”, spune viceministrul lituanian al apărării Karolis Aleksa, întrebat de HotNews despre măsurile luate de Lituania pentru a asigura siguranța alegerilor.
Iar cei aproximativ trei milioane de locuitori ai Lituaniei știu ce înseamnă influența și amenințarea ruse. Țara, care a făcut parte din Uniunea Sovietică, până în 1990, are graniță directă cu Rusia, prin enclava Kaliningrad, și graniță cu Belarus, țara numită și un satelit rus.
De la invazia din Ucraina, Lituania a luat tot mai multe măsuri pentru a evita un scenariu similar. Cea mai recentă: în urmă cu o săptămână, oficialii din Vilnius, capitala cu 540.000 de locuitori, au dezvăluit un plan de evacuare, ce va fi utilizat în cazul unei invazii a orașului.
„Să fim foarte precauți cu privire la activitățile Rusiei și Belarusului”
În dialogul cu Hotnews, care a pornit de la evenimentele din România care au dus în decembrie la anularea și reluarea alegerilor prezidențiale, viceministrul a subliniat că nu este un expert în chestiuni care țin de alegeri, dar în atribuțiile instituției sale se află securitatea cibernetică, iar Parlamentul de la Vilnius a oferit instrumente în această luptă printr-o nouă lege a securității.
„Ne străduim să ne asigurăm că sistemele noastre informatice sunt protejate. Trebuie să folosim toate mijloacele posibile și să fim foarte precauți cu privire la activitățile Rusiei și Belarusului, care ar putea avea intenții ostile împotriva noastră. Trebuie să fim vigilenți, să interzicem și să arătăm ce desfășoară Rusia împotriva noastră”, a spus Aleksa.
El consideră că societatea lituaniană este rezilientă la astfel de provocări, dar spune că autoritățile nu trebuie să se mulțumească cu acest gând, ci să înțeleagă că nu aici se termină pericolul.
„Situația de securitate din lume și din regiune depinde de Ucraina (n-r. războiul declanșat de Rusia în Ucraina). Există întrebări ridicate cu privire la apărarea NATO, cu privire la Articolul 5. Din acest punct de vedere, acest domeniu este foarte fertil pentru propagandă. Trebuie să depunem mai mult efort, nu este un moment în care să stăm liniștiți. Suntem într-o poziție destul de bună, dacă ne uităm la perspectiva în care tinerii noștri vorbesc engleza sau germana, iar limba rusă este în declin. În acest sens, avem o deconectare de la baza informațională rusă, așa că din această perspectivă va fi mai dificil să fim influențați. Dar trebuie, totuși, să ne menținem poziția, să cunoaștem limba lor și să înțelegem cum încearcă să ne influențeze”, a explicat el.
În Lituania, există un departament special al armatei care monitorizează propaganda rusă
Mai multe instituții din Lituania monitorizează acțiunile de propagandă și dezinformare. Una dintre acestea este Departamentul de Comunicare Strategică al Forțelor Armate Lituaniene, care se ocupă de monitorizarea propagandei rusești de peste un deceniu, potrivit publicației lituaniene Delfi, parteneră cu HotNews în proiectul Pulse.
Specialiștii armatei monitorizează și evaluează mediile informaționale ostile, în primul rând cele din Rusia și Belarus. Forțele armate lituaniene cooperează în mod activ cu alte instituții implicate în monitorizarea dezinformării.
Potrivit Departamentului Securității de Stat din Lituania, în monitorizarea sistematică a incidentelor informaționale mai sunt implicate și direcțiile competente ale diferitelor instituții, evaluările acestora fiind centralizate de Centrul Național de Management al Crizelor.
Departamentul Securității de Stat primește în permanență informații de la cetățeni care reclamă mesajele pro-Rusia sau de denigrare a Lituaniei și altor democrații occidentale, pe platforme precum YouTube, Facebook și TikTok.
Activitățile ilegale din spațiul public digital sunt înregistrate, fiind luate măsuri de către poliția lituaniană și Parchet.
Instituția responsabilă cu lupta împotriva dezinformării în mass-media audiovizuală este Comisia Lituaniană de Radio și Televiziune (LRTC). Aceasta monitorizează programele de televiziune rusești NTV, Pervyi Kanal, Rossiya 1, Rossiya 24 sau RTR Planeta. LRTC primește, în medie, până la 20 de plângeri pe lună legate de propagarea dezinformării. După ce face verificări și descoperă cazuri de dezinformare, LRTC are dreptul de a aplica amenzi. Acestea pot fi date pentru dezinformare și incitare la ură.
Amenda poate ajunge până la „3% din venitul total anual al radiodifuzorului, furnizorului de retransmisie, al altei persoane care furnizează servicii de distribuție online a programelor TV și/sau al programelor individuale sau al furnizorului de servicii media audiovizuale din anul precedent”, potrivit legislației în vigoare.
„Trebuie să fim orbi ca să nu vedem ce urmează”
Întrebat de reporterul VoxEurop despre o saturație în societatea occidentală privind războiul și despre posibilitatea de a privi spre alte metode de a negocia cu Rusia, oficialul lituanian a avertizat că „amenințarea este reală”.
„Este responsabilitatea liderilor politici să arate acest lucru. Societățile de pe flancul estic văd foarte clar amenințările. Amenințarea este reală. Înțelegem acest lucru din istoria noastră și din ceea ce se întâmplă în Ucraina. Cum putem fi siguri că nu ni se va întâmpla și nouă?”, a răspuns viceministrul lituanian al Apărării.
El a avertizat societățile occidentale să nu fie „oarbe” și să vadă ce vrea, de fapt, Kremlinul.
„Trebuie să fim orbi ca să nu vedem ce urmează. Rusia se pregătește, își construiește capacități militare. Trebuie să înțelegem ambițiile, ceea ce încearcă Rusia să obțină: marea Rusie. Este o problemă pentru noi, pentru lumea occidentală, dacă nu vrem să vedem asta. Am trăit trei ani la Bruxelles, m-am întors anul trecut, am văzut că societățile de acolo simt că poate se poate ajunge la un acord pașnic. Nu este cazul, pentru că Rusia nu se oprește. Este o responsabilitate să prevenim un conflict mai mare. În viziunea noastră, o escaladare a conflictului va avea loc dacă nu arătăm că ne putem apăra”, a mai spus Karolis Aleksa.