Europa trebuie să-și întărească dramatic apărarea împotriva unei Rusii în plină refacere, a declarat secretarul general al NATO într-un interviu-eveniment pentru New York Times în care Mark Rutte a subliniat meritele președintelui american Donald Trump pentru că a dus alianța la un nivel de angajament fără precedent, notează Kyiv Independent, scrie hotnews.ro
Rutte, care și-a preluat funcția la sfârșitul anului trecut, după 14 ani în calitate de premier al Olandei, a ajuns să conducă NATO într-o perioadă marcată de ambițiile expansioniste ale Rusiei și de întrebări privind câtă încredere se poate avea în Statelor Unite ca aliat.
Rusia produce de patru ori mai multă muniție decât tot NATO
„Rusia se reface într-un ritm și cu o viteză fără precedent în istoria recentă”, a declarat el pentru ziarul american, adăugând că „…în prezent, produce de trei ori mai multă muniție în trei luni decât tot NATO într-un an”.
„Acest lucru este nesustenabil, dar rușii colaborează cu nord-coreenii, cu chinezii și iranienii, cu mullahii, în acest război de agresiune neprovocat împotriva Ucrainei”, a adăugat el.
Rutte a recunoscut îngrijorările cu privire la producția industrială de apărare în cadrul alianței, adăugând că „pur și simplu nu avem baza industrială de apărare necesară pentru a produce armele de care avem nevoie pentru a ne asigura că putem descuraja rușii, nord-coreenii sau oricine altcineva să ne atace”.
El a subliniat importanța nu doar a investițiilor financiare, ci și a disponibilității muncitorilor calificați și capacităților industriale suficiente.
El a subliniat interconectarea securității între diferite regiuni, menționând că o Arctică sigură este vitală din cauza activității crescute a Chinei și Rusiei, iar un Atlantic sigur este „crucial” pentru SUA.
„Dacă Arctica, dacă Oceanul Atlantic, dacă Europa nu sunt sigure, Statele Unite au o mare problemă”, a spus Rutte, afirmând că Rusia urmărește în ultimă instanță să atace SUA.
„Nu l-am luat niciodată în serios pe Lavrov”
Liderul Alianței Nord-Altantice a respins ferm declarațiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora noile obiective ale NATO în materie de cheltuieli de apărare ar „falimenta” statele membre.
„Îl cunosc foarte bine pe Serghei Lavrov. El este ministru de externe al Rusiei încă de la nașterea lui Iisus Hristos și nu l-am luat niciodată în serios. Când vorbiți despre știri false, uitați-vă Serghei Lavrov”, a declarat Rutte pentru NYT.
Declarațiile lui Lavrov sunt „o dovadă clară că descurajarea funcționează”, a adăugat secretarul general al NATO.
„Trump este cel care a deblocat impasul cu Putin”
În ceea ce privește Ucraina, Rutte a confirmat că aliații europeni și-au mărit semnificativ angajamentul financiar.
„Europenii au strâns în acest an 35 de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina, ceea ce este mai mult decât anul trecut”, a spus el. El a considerat că aceasta este o schimbare logică și echitabilă, având în vedere că SUA se așteaptă ca europenii să „preia o parte mai mare din povara sprijinului concret acordat Ucrainei”.
Deși a recunoscut complexitatea discuțiilor din jurul negocierilor de pace, Rutte a subliniat rolul președintelui Donald Trump în inițierea dialogului cu președintele rus Vladimir Putin.
„El este cel care a deblocat impasul cu Putin. Când a devenit președinte în ianuarie, a început aceste discuții cu Putin și a fost singurul care a reușit să facă acest lucru. Era necesar să se întâmple acest lucru. Un dialog direct între președintele american și președintele Federației Ruse.”
Totuși, Rutte a recunoscut că negocierile de pace ulterioare de la Istanbul au implicat trimiterea de către Rusia a unei delegații mai puțin serioase, ceea ce a dus la concluzia că „nu suntem încă unde trebuie, ceea ce înseamnă că, între timp, trebuie să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a rămâne în luptă”.