Decizia Rusiei de a-si reduce productia de titei cu 500.000 de barili pe zi reflecta incapacitatea acesteia de a vinde tot petrolul, a declarat joi Ben Harris, un secretar adjunct al Departamentului Trezoreriei SUA, citat de Reuters, scrie hotnews.ro
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat saptamana trecuta ca Rusia va reduce voluntar productia incepand de luna viitoare, ca urmare a inceperii plafonarii preturilor occidentale la petrolul si produsele petroliere rusesti la 5 februarie. Masura de a reduce aproximativ 5% din productie a impins temporar in sus preturile globale.
„Au redus productia pentru ca pur si simplu nu au putut sa o vanda (petrolul), nu pentru ca au vrut sa potenteze petrolul si produsele rafinate”, a declarat Harris.
Reducerea vine in urma embargourilor si sanctiunilor, inclusiv a unui plafon fara precedent de 60 de dolari pe baril pentru titeiul sau, impuse de tarile occidentale pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa in Ucraina. Polonia, Letonia, Lituania si Estonia au facut presiuni pentru reducerea plafonului de titei.
Veniturile bugetare lunare ale Rusiei din petrol si gaze au scazut cu 46% in ianuarie, ajungand la cel mai scazut nivel din august 2020, sub impactul sanctiunilor occidentale asupra celui mai profitabil export al sau, potrivit datelor Ministerului de Finante.
Plafonul a urmarit sa mentina stabilitatea pietei si sa determine scaderea veniturilor rusesti, ambele obiective fiind atinse, a declarat Harris.
Nu au existat companii americane implicate in tranzactionarea petrolului rusesc peste plafonul de pret, a adaugat el.
Nu este clar daca Rusia va inchide productia de titei din cauza dificultatilor logistice de plasare a titeiului la nivelul plafonului sau daca reducerea productiei va dura, a declarat Michael Cohen, economist sef al BP in SUA.