UE se pregateste pentru negocieri intense asupra a ceea ce ar trebui inclus in cel de-al 12-lea pachet de sanctiuni privind razboiul Rusiei din Ucraina, relateaza luni Bloomberg, scrie news.ro.

Guvernele occidentale au impus Moscovei sanctiuni economice de amploare, inclusiv interdictii de import pentru petrolul rusesc, in urma invaziei sale in Ucraina din februarie anul trecut.

Noile masuri, care ar putea fi prezentate inca de luna viitoare, ar include probabil restrictii la achizitiile de diamante rusesti si, eventual, o propunere mult asteptata de a folosi profiturile generate de activele inghetate ale bancii centrale ruse pentru a ajuta Kievul, scrie Bloomberg, citand persoane care au cunostinta despre aceste discutii.

G7, grupul celor mai puternice economii democratice din lume, planuielste, la randul sau, sa impuna unele interdictii comertului cu diamante din Rusia.

Un grup de state membre, inclusiv Polonia si tarile baltice, doresc sa mearga chiar mai departe, au declarat sursele Bloomberg.

Grupul a cerut sanctiuni suplimentare pentru gazul natural lichefiat si serviciile IT printre masurile pe care ar dori sa le vada intr-o noua propunere de sanctiuni. Acest grup de tari a indemnat, de asemenea, la restrictii in sectorul nuclear rusesc.

Insa aceste incercari de noi sanctiuni au intampinat rezistenta de multe ori pana acum, deoarece prea multe state membre se opun, noteaza Bloomberg. Unele tari sustin ca nu mai exista prea multe optiuni de sanctionare, pe fondul apelurilor de a se asigura ca restrictiile existente sunt puse in aplicare.

Incercarile anterioare de a sanctiona diamantele rusesti in Europa au intampinat rezistenta din partea unor tari importatoare importante, precum Belgia, care au sustinut ca o simpla interdictie, fara un acord global, doar ar transfera comertul profitabil cu pietre pretioase in alta parte.

Mecanismul pregatit de G7 vizeaza monitorizarea pietrelor pretioase la nivel transfrontalier, precum si introducerea unei interdictii care vizeaza direct achizitiile, incepand cu 1 ianuarie, si a unei interdictii indirecte, care ar intra in vigoare mai treptat.

Noul pachet ar putea veni in prima jumatate a lunii octombrie sau ar putea fi anuntat in timpul unui summit UE-SUA planificat pentru luna viitoare, fara sa fi fost stabilita inca o data pentru aceasta reuniune.

De asemenea, orice nou pachet va include probabil si alte masuri pentru a reduce capacitatea Rusiei de a ocoli sanctiunile UE prin intermediul unor tari terte precum Emiratele Arabe Unite si Turcia.

In cadrul negocierilor, Comisia Europeana va prezenta in saptamanile urmatoare si propuneri de introducere a unei taxe pe profitul exceptional generat de activele inghetate ale bancii centrale ruse, in ciuda opozitiei Bancii Centrale Europene.

Presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va face probabil presiuni in favoarea impozitului exceptional, asa cum a mai propus, insa statele membre si-au exprimat ingrijorarea cu privire la stabilitatea juridica si financiara a unei astfel de masuri. Avand in vedere ca aproximativ 200 de miliarde de euro din activele bancii centrale rusesti sunt inghetate, unii lideri europeni au solicitat ca o parte din aceasta suma sa fie destinata reconstructiei Ucrainei.