Rusia planuieste sa introduca o schema de acordare a unor vize speciale, oferind solicitantilor dreptul de sedere permanenta, in schimbul investitiilor in economia nationala, relateaza, vineri, site-ul de stiri Izvestia, citat de The Moscow Times.
Proiectul de lege conceput de Ministerul Economiei are in vedere atragerea investitorilor straini prin oferirea dreptului de rezidenta celor care cheltuiesc de la 130.000 de dolari in sus. Statul spera ca schema sa atraga investitori din sisteme judiciare “problematice” precum Africa, Orientul Mijlociu si Asia.
Permisul rusesc de rezidenta permanenta ofera celui care il detine drepturi similare cu cele ale cetatenilor rusi, cu exceptia dreptului deplin la vot sau cel de a fi recrutat pentru serviciu militar. Rezidentii permanenti sunt taxati la acelasi nivel ca cetatenii rusi – care poate fi semnificativ mai mic decat cel pentru straini. Acestia pot intra si parasi Rusia fara viza, pot folosi schemele care nu depind de viza in raport cu alte tari, pot lucra fara permis de munca, pot accesa servicii sociale si pot demara afaceri si cumpara proprietati cu mai putina birocratie.
Insa, unii experti au declarat pentru Izvestia ca cheltuielile propuse pentru programul rusesc sunt relativ crescute in comparatie cu multe alte scheme de investitii care acorda rezidenta in sisteme judiciare mai populare, precum statele UE si insulele din Caraibe.
Cea mai ieftina optiune propusa de catre Ministerul Economiei are in vedere ca un strain sa infiinteze o companie ruseasca, sa investeasca 10 milioane de ruble (130.000 de dolari) si sa angajeze cel putin 10 lucratori rusi. Pentru a capata rezidenta prin achizitia de proprietate sau obligatiuni guvernamentale, un aplicant va trebui sa investeasca cel putin 30 de milioane de ruble (390.000 de dolari). Un program similar din Grecia, care ofera rezidenta permanenta in UE, cere o investitie de doar 250.000 de euro in imobiliare.
Aplicantii probabil tot vor trebui sa promoveze un test de limba rusa pentru a primi viza. Cerinta Rusiei ca rezidentii permanenti sa declare conturi bancare straine ar putea sa mai diminueze din apetitul pentru program, transmite publicatia The Bell.
Autoritatile rusesti nu au privit cu ochi buni alte pasapoarte speciale si schemele de obtinere a acestora care au ajutat rusi bogati – si banii acestora - sa paraseasca tara. Federatia s-a angajat intr-un efort controversat in ultimii ani pentru a atrage investitori rusi sa se intoarca – asa-numita “lista Titov” – promitand amnistii fiscale pentru cei care aduc capital inapoi in Rusia.