Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) a publicat luni, 7 iulie, ceea ce susține că este un ordin al armatei ruse de a-și intensifica prezența militară într-o bază din Armenia, la două zile după ce un prim avertisment HUR cu privire la o astfel de mișcare a fost negat de Erevan, scrie The Kyiv Independent, scrie hotnews.ro.
HUR a făcut pentru prima dată această afirmație sâmbătă, 5 iulie, spunând că Rusia își mărește forțele militare la baza din Gyumri pentru a exercita o influență mai mare în Caucazul de Sud și pentru a „destabiliza situația de securitate globală”.
Ministerul de Externe al Armeniei a negat informația spionajului militar ucrainean în aceeași zi.
Într-un comunicat publicat luni în mediul online, HUR a publicat un document despre care susține că este un „ordin al comandantului trupelor din Districtul Militar Sudic al Forțelor Armate Ruse privind «redesfășurări» la baza militară rusă din Armenia”.
„Ordinul enumeră o serie de măsuri pentru „întărirea” urgentă a unităților ruse prin selectarea personalului din rândul militarilor din armatele combinate 8, 18, 49 și 58 ale Districtului Militar Sudic al Forțelor Armate Ruse”, a precizat HUR.
Informația vine pe fondul unei deteriorări majore a relațiilor dintre Moscova și Azerbaidjan după o operațiune mortală din 27 iunie în Ekaterinburg, Rusia, unde forțele de securitate ruse au ucis doi cetățeni azeri și i-au rănit pe alții într-un raid legat de un caz de omor din 2001.
Armenia a avut o relație strânsă din punct de vedere istoric cu Rusia, dar relațiile dintre Erevan și Moscova s-au deteriorat recent.
Influența Rusiei asupra Azerbaidjanului și Armeniei s-a diminuat drastic după ce trupele azere au capturat Nagorno-Karabakh, o regiune din Azerbaidjan controlată de armeni, în 2023.
Forțele ruse de menținere a păcii s-au retras ulterior din regiune, iar acum Baku și Erevan negociază un acord de pace permanent.
Între timp, Armenia, care a criticat Moscova pentru că nu i-a acordat ajutor în timpul conflictului din Nagorno-Karabakh, se apropie tot mai mult de Occident.
Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a suspendat aderarea țării la o alianță militară condusă de Rusia și a anunțat planuri de aderare la Uniunea Europeană. Recent, au fost luate măsuri și împotriva opoziției proruse din Armenia.
Atât Armenia, cât și Azerbadjanul au fost membre ale Uniunii Sovietice (URSS).