China a îndemnat joi Statele Unite să anuleze imediat cele mai recente tarife vamale și a promis contramăsuri pentru a-și proteja propriile interese, după ce președintele Donald Trump a declarat că impune taxe radicale tuturor partenerilor comerciali ai SUA din întreaga lume, informează Reuters, scrie hotnews.ro

Măsura SUA nu ține cont de echilibrul de interese la care s-a ajuns în cadrul negocierilor comerciale multilaterale de-a lungul anilor și de faptul că a beneficiat mult timp de pe urma comerțului internațional, a afirmat Ministerul chinez al Comerțului într-o declarație.

„China se opune ferm acestei măsuri și va lua contramăsuri pentru a-și proteja propriile drepturi și interese”, a declarat ministerul, în timp ce cele mai mari economii ale lumii par să se adâncească într-un război comercial care riscă să bulverseze lanțurile de aprovizionare globale.

Trump a anunțat miercuri un tarif de 34 % pentru China, pe lângă tariful de 20 % pe care l-a impus anterior, la începutul acestui an, ceea ce ridică totalul noilor taxe la 54 % și se apropie de cifra de 60 % pe care a amenințat-o în timpul campaniei electorale.

Tarife peste tarife

Exportatorii chinezi, ca și cei din orice altă economie, se vor confrunta cu un tarif de bază de 10 %, ca parte a noii taxe de 34 %, pentru aproape toate bunurile expediate către cea mai mare economie de consum din lume începând de sâmbătă, înainte ca „tarifele reciproce” rămase, mai ridicate, să intre în vigoare începând cu 9 aprilie.

Trump a semnat, de asemenea, un ordin executiv care închide o lacună comercială cunoscută sub numele de „de minimis”, care a permis pachetelor de valoare redusă din China și Hong Kong să intre în SUA fără taxe vamale.

Trump a ordonat Reprezentantului SUA pentru comerț să stabilească dacă China își respectă angajamentele asumate în cadrul „fazei 1” a acordului comercial SUA-China din 2020 până la 1 aprilie.

Acordul a impus Chinei să crească achizițiile de exporturi americane cu 200 de miliarde de dolari pe o perioadă de doi ani, însă Beijingul nu și-a îndeplinit obiectivele atunci când a lovit pandemia COVID-19.

China a cumpărat bunuri americane în valoare de 153 de miliarde de dolari în 2017, înainte de începerea războiului comercial, arată datele vamale chineze, iar această cifră a crescut la 164 de miliarde de dolari anul trecut.

„Vor cauza cele mai multe dureri de cap”

„Se poate spune că tarifele impuse de președintele Trump în alte părți vor cauza cele mai multe dureri de cap”, a declarat Ruby Osman, expert în China la Tony Blair Institute for Global Change.

„Firmele chineze au redirecționat comerțul prin locuri precum Vietnam și Mexic pentru a evita sancțiunile americane, dar aceste piețe sunt acum lovite cu tarife semnificative proprii”, a subliniat expertul.

Strategiile „China+1” au prins în rândul exportatorilor chinezi și al companiilor multinaționale care, în timpul primului mandat al lui Trump, au făcut din această putere de producție un element central al lanțurilor lor de aprovizionare.

Dar, în condițiile în care India, Mexic, Vietnam și Malaezia – țările care au beneficiat cel mai mult de această schimbare – se confruntă cu tarife cuprinse între 24% și 46%, avantajul în materie de costuri al relocării producției în afara Chinei este semnificativ diminuat.

Tarifele lui Trump ar putea încuraja China să își intensifice schimburile comerciale cu piețe alternative, dar nicio altă țară nu se apropie în prezent de puterea de consum a SUA, unde producătorii chinezi vând anual bunuri în valoare de peste 400 de miliarde de dolari.

Cum vor afecta tarifele lui Trump economia chineză?

„Tarifele lui Trump cu siguranță nu vor ajuta firmele chineze și vor provoca o durere reală în unele sectoare, dar nu își pun amprenta definitiv asupra economiei chineze”, a declarat William Hurst, profesor Chong Hua de dezvoltare chineză la Universitatea din Cambridge.

„Exporturile americane sunt din ce în ce mai puțin importante pentru China. Tarifele americane vor stimula mai mult comerțul chinez cu alte locuri, din Europa până în Asia de Sud-Est și Africa”, a adăugat el.

Cu toate acestea, producătorii chinezi au descris trecerea la piețe alternative drept o „cursă a șobolanilor”, care duce la războaie ale prețurilor între exportatori și care riscă să alimenteze forțele deflaționiste din cea de-a doua mare economie a lumii, în timp ce firmele continuă să strângă marje tot mai mici.

China și-a menținut neschimbată ținta economică pentru acest an la „aproximativ 5%”, în pofida salvelor tarifare ale lui Trump, care ar putea stopa redresarea bazată în mare parte pe exporturi, în curs de desfășurare de la sfârșitul pandemiei COVID-19.

Guvernul a promis mai multe stimulente fiscale, creșterea emisiunii de titluri de creanță, continuarea relaxării monetare și a pus un accent și mai mare pe stimularea cererii interne pentru a atenua impactul războiului comercial.

„Beijingul a păstrat în mod intenționat mai multe rezerve”

„China știa că această zi va veni cu mult timp înainte, anunțurile de stimulare relativ reținute la cele două sesiuni din martie au fost un calcul, nu o neglijență”, a declarat Osman, referindu-se la reuniunile parlamentare anuale ale Chinei.

„Beijingul a păstrat în mod intenționat mai multe rezerve, atât în ceea ce privește stimulentele interne, cât și măsurile de retorsiune, în cazul în care va trebui să răspundă mai energic”, a adăugat ea.

Președintele Chinei, Xi Jinping, ar putea, de asemenea, să intre în luptă, în urma relatărilor din presă conform cărora cei doi lideri s-ar putea întâlni în iunie în Statele Unite.

„Trump și Xi sunt blocați într-un paradox al presiunii și mândriei”, a declarat Craig Singleton, cercetător la institutul Foundation for Defense of Democracies din Washington.

„Strategia lui Trump amestecă presiunea maximă cu deschideri diplomatice bruște – el vede influența și angajamentul ca fiind complementare. Xi, în schimb, este metodic și avers la risc, bazându-se pe întârziere și disciplină. Dar iată dilema: dacă refuză să se angajeze, presiunea crește; dacă se angajează prea repede, riscă să pară slab”, a adăugat el.

„Niciunul dintre cei doi nu dorește să fie văzut ca cedând primul, dar întârzierea ar putea adânci impasul”.