Trei europeni din zece declara ca se afla intr-o situatie financiara precara, ceea ce ii face sa renunte la unele necesitati de baza, precum a manca atunci cand le este foame sau a-si incalzi locuinta, releva un barometru publicat miercuri in Franta, transmite stirileprotv.ro.

Publicat:06.09.2023, 15:17

Mai precis, in aceasta situatie se declara 49% dintre greci, 22% dintre francezi sau 18% dintre germani, potrivit studiului realizat de institutul Ipsos, la initiativa asociatiei Secours Populaire, pe un esantion de 10.000 de persoane adulte, in zece tari: Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Romania si Serbia.

„Exercitarea unei activitati profesionale nu garanteaza o situatie financiara confortabila”, arata sondajul, din care reiese ca peste o treime dintre persoanele active intervievate (36%) nu reusesc sa faca fata tuturor cheltuielilor.

Din cauza ”situatiei financiare dificile”, 62% dintre europeni si-au restrans deja deplasarile, iar 46% au renuntat sa isi mai incalzeasca locuintele, in ciuda frigului. Cifrele sunt similare celor de anul trecut, cand sondajul a fost realizat insa doar in sase tari: Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie si Polonia.

„Din cauza scaderii puterii lor de cumparare, peste o treime dintre europeni isi restrang in mod regulat cantitatile de hrana pe care le consuma”, indica studiul din 2023. Astfel, 38% dintre intervievati nu mananca trei mese pe zi, 39% renunta sa cumpere carne si 10% apeleaza la ONG-uri pentru a se hrani.

Anul trecut, 29% spuneau ca li se intampla sa sara peste o masa atunci cand le este foame.

ONG-urile abia mai fac fata luptei impotriva saraciei

Situatia s-a ”ameliorat usor” in comparatie cu anul trecut in tarile care au fost cele mai afectate de inflatie, precum Grecia, dar ramane ”foarte preocupanta” in toate tarile incluse in ancheta, avertizeaza asociatia Secours Populaire.

„In Franta, precaritatea este in crestere. Toate categoriile vin la noi: studenti, mame singure, persoane tinere active”, dar in ”acest an am vazut revenind” o categorie intalnita in timpul crizei sanitare, si anume ”persoane care se descurcau pana acum cu venituri mici, care nu aveau slujbe cu norma intreaga”, a declarat pentru AFP secretara nationala a asociatiei, Houria Tareb.

In acest context, ONG-urile care lupta impotriva saraciei se confrunta cu un aflux de cereri de ajutor, caruia ii fac cu greu fata.

Sondajul a fost realizat online intre 7 si 27 iunie pe un esantion de 10.000 de persoane reprezentativ pentru populatia de 18 ani si peste din cele zece state (esantion de 1.000 de persoane din fiecare tara, potrivit metodei cotelor).

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.