Fostul premier turc Ahmet Davutoglu a demisionat din Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), aflat la putere si condus de presedintele Recep Tayyip Erdogan.

Publicat:13.09.2019, 15:19

Decizia sa a fost luata in urma unui apel al formatiunii de la inceputul lunii ca el sa fie exclus, relateaza DPA, potrivit Agerpres.

Demisionam din partidul nostru pe care l-am servit depunand mari eforturi multi ani”, a declarat Davutoglu presei in capitala Ankara.

El a fost insotit in gestul sau de fostii membri AKP Selcuk Ozdag, Abdullah Basci si Ayhan Sefer Ustun, pe care formatiunea intentiona de asemenea sa ii expulzeze.

AKP i-a trimis pe cei patru in fata unei comisii de disciplina la 3 septembrie pentru a fi expulzati, conform agentiei nationale de stiri Anadolu. Era o „responsabilitatea istorica” sa construim “o noua miscare politica si sa pornim pe o noua cale”, a mai declarat Davutoglu.

Nu se mai poate lucra sub actuala administratie AKP, care eticheteaza orice critica in cadrul partidului drept “tradare”, a spus fostul premier.

AKP s-a indepartat acum de “valorile sale fondatoare”, a mai afirmat Davutoglu, facand referire la o “clica” despre care spune ca detine controlul asupra partidului.

Demisia lui Davutoglu este o lovitura pentru AKP, in legatura cu care media speculase deja ca partidul lui Erdogan ar putea fi afectat de diviziuni si de plecarea unor membri care sa formeze noi partide in urma reculului de la alegerile locale din martie.

Unii dintre membrii influenti, printre care fostul ministru al economiei si fost vicepremier Ali Babacan si fostul presedinte Abdullah Gul, ar pregati lansarea unui partid.

Babacan si-a dat demisia din AKP in iulie, invocand o ruptura intre valorile sale si cele ale partidului si nevoia pentru “o noua viziune”.