Sute de studenți si locuitori din Somerville, Massachusetts au ieșit în stradă, ca să protesteze, când imaginile unei recente arestări fără mandat de acuzare a unei doctorande au devenit virale. „Chiar dacă nu sunt de acord cu ce a susținut ea în articol, noi în America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru că au alte idei”, scrie hotnews.ro.
Din 2018 întâi studentă și apoi doctorandă în SUA, Rumeysa Ozturk, acum pregătindu-și dizertația la Universitatea Tufts, mergea singură pe stradă,marți seară, pentru a se întâlni cu prietenii. Șase ofițeri în civil au încercuit-o pe stradă, în apropierea apartamentului ei din Somerville, Massachusetts, după cum arată înregistrările video de supraveghere, preluate de CNN și de televiziunile locale.
Tânăra de 30 de ani a fost prinsă de mâini de un ofițer care purta cu hanorac și șapcă, în timp ce un altul i-a confiscat telefonul mobil. La scurt timp după asta, polițiștii și-au acoperit gura și nasul, unii dintre ei purtând ochelari de soare.

Ce a spus Marco Rubio
„Suntem de la poliție”, au spus ofițerii. „Da, nu arătați. De ce vă ascundeți fețele?”, se poate auzi răspunsul unei persoane de pe stradă, martor, care nu apare în înregistrare.
Întrebat la o conferință de presă despre reținerea doctorandei turce, Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a invocat, conform publicației The Hill, un articol publicat în ziarul școlii.
El a mai explicat ridicarea vizei: „Dacă solicitați o viză pentru a intra în Statele Unite și a fi student și ne spuneți că motivul pentru care veniți în Statele Unite nu este doar pentru că doriți să scrieți articole de opinie, ci și pentru că doriți să participați la mișcări care sunt implicate în acțiuni precum vandalizarea universităților, hărțuirea studenților, ocuparea clădirilor, crearea de scandal, nu vă vom acorda o viză”.
Câți studenți are România în SUA
Conform statisticilor oficiale, peste 1,1 milioane de studenți internaționali invață în acest moment în SUA. Cei mai mulți dintre ei vin din India și China (care împreună dau peste 50% din total). Turcia are aproximativ 9.000 de studenți, iar România aproximativ 1.000.
Acești studenți internaționali plătesc printre cele mai mari tarife din educația americană, potrivit statisticilor. Acum, conform relatărilor din presa americană și europeană, în numeroase cazuri se întorc cu teamă în SUA, după ce au fost mai multe situații, precum cea a doctorandei de la Tufts, în care studenți străini au fost reținuți fără mandat și expulzați după retragerea vizei, fără a exista mandat sau chiar împotriva mandatului emis de un judecător.
Studenta a ajuns în sudul SUA, în Loisiana
La un minut după evenimente, Ozturk a fost urcată într-un SUV și dusă într-un loc necunoscut. Studenta, care este originară din Turcia și are o viză de student valabilă în SUA, a fost dusă apoi „prin mai multe state”, inclusiv prin mai multe birouri guvernamentale din New England, a declarat echipa juridică a tinerei.
În dimineața următoare, ea a fost transportată cu avionul la 1.300 de mile (aproximativ 2.000 de kilometri) distanță de casa sa, la o unitate de pregătire din Alexandria, Louisiana – în ciuda unui ordin judecătoresc emis la aproximativ șase ore după arestarea sa, care prevedea ca Ozturk să nu fie mutată în afara statului Massachusetts fără un preaviz de 48 de ore.
În toată această perioadă, tânăra nu a fost inculpată și nu i s-a dat posibilitatea de a vorbi cu un avocat, potrivit purtătorului său de cuvânt.
Apoi, ea a fost dusă, în cele din urmă, la un centru de procesare a imigranților din Basile, Louisiana.
Acuzații de sprijinire a Hamas
După arestarea lui Ozturk, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă a declarat miercuri că tânăra „s-a angajat în activități de sprijinire a Hamas”, fără a preciza care ar fi aceste activități.
Avocații acesteia spun că ea este pedepsită pe nedrept pentru că a vorbit în favoarea drepturilor palestinienilor.
În timp ce un judecător a oprit deportarea, avocații lui Ozturk continuă să lupte pentru eliberarea sa. Ei susțin că singurul lucru făcut de studentă este că a publicat, împreună cu alți colegi, un editorial în revista universității.
Sute de oameni au protestat în stradă de când tânăra de 30 de ani a fost arestată.

Un student a declarat unui post de televiziune local, afiliat CBS Boston: „Faptul că un om poate dispărea într-un abis pentru că a formulat o idee este absolut îngrozitor”.
Localnicii au protestat în fața primăriei și la ședința consiliului local. „Chiar dacă nu sunt de acord cu ce a susținut ea în articol, noi în America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru că au alte idei”, a declarat un localnic.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.