Pretinși agenți FSB amenință victimele că din conturile lor au fost încercări de transferuri către „organizații extremiste”, adică cele care au legătură cu Ucraina. Sub amenințarea pedepselor cu ani grei de închisoare, oamenii sunt sfătuiți să-și mute fondurile în niște „conturi sigure”. Această nouă schemă de înșelătorie a fost descrisă într-o investigație a proiectului „Ostorojno, novosti”, scrie hotnews.ro

Infractorii se prezintă cel mai des ca angajați ai autorităților de forță, în special ai Serviciului Federal și Securitate (FSB). Aceștia amenință victimele cu răspunderea penală și le sugerează să transfere banii către respectivul „cont sigur”, deschis de Banca Centrală a Rusiei, pentru a preveni acuzația penală gravă și a „ajuta ancheta”. De fapt, banii ajung în conturile escrocilor. 

Aproape 300 de miliarde de ruble (3,33 miliarde de euro) au fost furate, în 2024, prin această metodă, dar și prin cele mai vechi de tipul „Accidentul”, „pachet premium pe Telegram” și altele. 

Una dintre victimele schemei cu „un cont sigur”, este Alexandra Cherkasova, o actriță din Rusia, care a acceptat să discute cu jurnaliștii publicației ruse independente. Femeia a povestit că a fost contactată de infractori de pe un cont fals din numele unui regizor cu care a lucrat anterior. Mesajul a fost trimis prin aplicația Telegram. Ulterior au urmat și apeluri video, în care a fost anunțată că pretinsele structuri de forță au constatat transferuri spre unele persoane date în căutare care au legătură cu Ucraina. 

„El se află în birou, în spate este drapelul, portretul președintelui, cum vezi la știri”

„Întotdeauna se aplică una și aceeași schemă: te sună «șeful», el îți spune ca un salvator, că te vor contacta structurile abilitate. Deja se creează un lanț de încredere în percepția ta. Totul se face din poziția unui protector. Nu am fost presată de frică. Au existat doar tangențial anumite amenințări la adresa familiei mele, precum «dacă povestiți, înțelegeți că asta înseamnă 15 ani de pușcărie»”, a povestit victima. 

Aceasta explică de ce nu s-a îndoit de identitatea falsului agent FSB: „El se află în birou, în spate este drapelul, portretul președintelui, cum vezi la știri. Îmi spune că au existat verificări, percheziții, au fost găsite copii de pașapoarte, inclusiv al meu. Îmi spune că au fost făcute transferurile din partea mea pe numele unui anumit Ilia Bogdanov. M-a întrebat dacă știu cine este, am spus că nu știu, poate cineva dintre producători. Mi-au spus că nu, este o persoană dată în căutare, are legături cu «Azov» și cu alte organizații teroriste”, a povestit  Alexandra Cherkasova.  

Și-a dat demisia după ce i-a fost amenințată familia

O altă victimă a fost Serghei, un angajat al unui muzeu din domeniul militar. Autorii investigației susțin că anume din acest motiv, un apel din partea unui „reprezentant al Serviciului Federal de Securitate” nu l-a surprins. În scurt timp, bărbatul chiar și-a dat demisia, la insistența escrocilor cu care a comunicat timp de trei luni. 

„Am fost în concediu atunci când am fost sunat în numele unui șef de la locul de muncă și am fost anunțat că mă va contacta un angajat al FSB. Mi s-a spus că este un șef de la FSB pe Moscova și regiunea Moscovei, care efectuează verificările instituțiilor privind eventualele activități teroriste. Ulterior, acesta mi-a spus că se află la locul meu de muncă, vor fi verificați toți colaboratori care sunt în anumite liste. Apoi, mi-au spus că un grup de persoane amenință viața și sănătatea familiei mele”, a povestit Serghei.

Potrivit investigației, victimele au fost anunțate că au fost luate credite în numele lor, iar pentru a le acoperi, trebuie să fie depuse solicitări pentru credite noi. 

„Trebuia să mergem la bănci ca să anulăm credite vechi și să luăm unele noi. Acum, când povestesc, înțeleg că este o aberație, dar atunci se părea că așa trebuie, parcă îți puneau un filtru cu o realitate paralelă și tu te duceai acolo să trăiești”, a povestit o altă victimă pe numele Oxana. 

Femeia a luat credite în valoare totală de 4,7 milioane de ruble, echivalentul 52,5 mii de euro. 

Ulterior, urmau să aibă loc pretinsele percheziții, iar înainte de asta, victimele erau rugate să facă o listă de bunuri pe care le au în locuințe cu valoarea mai mare de 40 de mii de ruble (470 de euro) și chiar să atașeze pozele.

Cele trei victime din investigație au reușit să fie ajutate de rudele sale, iar în prezent autoritățile ruse investighează schemele de înșelăciune în care au fost implicate. 

792 de ruși anchetați pentru trădare și spionaj, de la începutul războiului

Această schemă a luat amploare pe fundalul știrilor că mai mulți cetățeni ruși au fost condamnați la închisoare pentru simple transferuri bănești către cetățeni ucraineni, chiar fără a avea un scop de a finanța armata ucraineană. 

Unul dintre cele mai recente cazuri a vizat două femei, care au fost condamnate la câte 14 ani de pușcărie pentru transferuri în Ucraina. Mai exact, una dintre femei a fost găsită vinovată pentru că din ianuarie 2024 a transferat aproximativ 5 mii de grivne, adică 125 de euro, din contul său prin intermediul unei aplicații mobile „în conturile unei bănci străine utilizate de serviciile speciale din Ucraina”. 

La sfârșitul anului 2024, proiectul „Primul Departament” a estimat că, în Rusia, 792 de persoane au fost vizate în cauze penale de trădare de patrie, spionaj și cooperare confidențială cu un stat străin de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei. În multe cazuri, era vorba doar despre transferurile către rudele sau persoane cunoscute în Ucraina.