Ungaria ar putea sprijini sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, dacă Donald Trump le folosește pentru a-l pedepsi pe Vladimir Putin pentru că nu a acceptat acordul său de încetare a focului în Ucraina, scrie The Telegraph, scrie știrileprotv.ro

Viktor Orban, prim-ministrul ungar, a are legături strânce cu Trump  și cu Putin, și a criticat și amânat sancțiunile UE împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a declarat că sancțiunile UE împotriva Kremlinului au fost „ridicole” și un „eșec”, care au provocat mai multe daune economice Europei decât Rusiei.

Dar a admis că Budapesta ar putea face cale întoarsă dacă Casa Albă ar decide să lovească Kremlinul după avertismentele dlui Trump că ar putea devasta economia Rusiei.

„Deciziile noastre din viitor vor fi determinate de circumstanțele din viitor”, a declarat el la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra.

Donald Trump s-a oferit să obțină ridicarea sancțiunilor europene în cadrul discuțiilor cu Putin cu privire la un armistițiu parțial în Marea Neagră.

Săptămâna trecută, Trump a amenințat Rusia cu tarife vamale și a declarat că va impune sancțiuni dacă nu se ajunge la un acord de pace, pe fondul suspiciunilor că Moscova încearcă să cucerească mai mult teritoriu ucrainean.

„Suntem extrem de recunoscători președintelui Trump”

Întrebat dacă Ungaria ar susține sancțiunile UE în cazul în care acestea ar face parte din strategia de negociere a lui Trump,  Szijjarto a spus că speră că această decizie nu va fi necesară și că se va ajunge la pace.

„Dacă acest scenariu pozitiv nu se întâmplă, atunci trebuie să discutăm la momentul respectiv”, a spus el.

„Suntem extrem de recunoscători președintelui Trump”, a spus el.

Ministrul de externe a criticat Bruxelles-ul pentru răspunsul său la alegerea lui Trump și pentru eșecul său de a negocia rapid cu președintele pentru a evita ca UE să fie afectată de un tarife comerciale de 20 %.

Szijjarto a declarat că Budapesta se opune deciezie UE de a riposta împotriva SUA cu propriile tarife de retorsiune, după ce a fost lovită cu taxa de „Ziua Eliberării”.

„Dorim mai degrabă negocieri decât contramăsuri”, a spus el.

Szijjarto a avertizat că Ungaria va vota aderarea Ucrainei la UE dacă Kievul nu va modifica legile care restricționează predarea limbilor străine în școli. În opinia sa, acest lucru a făcut mai dificil pentru etnicii maghiari din Ucraina să învețe limba maghiară.

Partidul naționalist conservator Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, a fost ostracizat în Europa pentru că a cerut o încetare a focului în Ucraina cu mult înainte de alegerea lui Trump anul trecut.