Preocupate de situatia epidemiologica serioasa si de avertizarile ca valul al treilea al pandemiei ar putea veni dupa sarbatori, tot mai multe tari anunta restrictii si mai dure in loc de o relaxare dorita, poate, de oameni, dar nerecomandata de specialisti.
In Romania, autoritatile dau asigurari ca epidemia este pe un trend descrescator si spun ca cel mai bun raspuns s-a dovedit a fi carantinarea zonala, la nivelul unor localitati. Nu au in vedere adoptarea de noi restrictii, dar au totusi recomandari si sfaturi pentru populatie. Premierul interimar al Romaniei, Nicolae Ciuca, dar si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, le cer romanilor sa-si reduca deplasarile in perioada sarbatorilor de iarna, pentru a limita raspandirea noului coronavirus.
Germania si Olanda, restrictii fara precedent
Poate cele mai surprinzatoare anunturi in privinta restrictiilor au venit din Germania si Olanda, care au anuntat masuri fara precent si o carantina stricta de sarbatori, pana pe 10, respectiv 19 ianuarie.
Cu o rata de infectare de 3,34 la mia de locuitori, Germania considera ca a scapat epidemia de coronavirus de sub control, iar autoritatile federale anunta masuri dure. Germania intra in carantina in perioada sarbatorilor de iarna, ceea ce inseamna ca magazinele neesentiale se inchid, la fel si scolile, incepand chiar de miercuri. Germanii vor avea un Craciun si un An Nou fara petreceri, iar restrictiile nu vor fi ridicate, cel putin, pana la 10 ianuarie, anul viitor. Contactele sociale vor trebui limitate la cel mult cinci adulti din doua gospodarii diferite.
Si premierul olandez Mark Rutte a anuntat luni seara ca tara sa intra in carantina incepand de miercuri timp de 5 saptamani, adica pana la 19 ianuarie. Scolile, magazinele neesentiale, restaurantele, barurile, spatiile culturale si arenele sportive vor fi inchise. Sunt masuri fara precedent in Olanda, tara care in primul val al epidemiei a preferat sa adopte „izolarea inteligenta”.
Lituania, lockdown total
In Lituania, noul guvern condus de un premier de centru-dreapta a decis intrarea in lockdown national incepand de miercuri si pana la 31 ianuarie, noile restrictii venind pe fondul cresterii incidentei infectarilor cu noul coronavirus si a deceselor asociate COVID-19. Vor ramane deschise doar magazinele cu produse de prima necesitate, iar invatamantul se va desfasura doar de la distanta. Cele 3 milioane de locuitori vor avea libertatea de miscare restrictionata. Ei nu vor putea calatori in afara localitatii si chiar iesirile din casa vor fi interzise, cu exceptia celor din motive intemeiate: deplasarea la locul de munca, la medic, la cumparaturi sau la o inmormantare. De asemenea, lituanienilor li se cere sa-si limiteze contactele la o singura familie sau gospodarie. Lituania are in prezent una din cele mai mari rate de incidenta a infectarilor cu noul coronavirus, potrivit Centrului European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Tara baltica s-a aflat sub un lockdown partial de luna trecuta, dar acesta nu a oprit raspandirea virusului.
Abia relaxate, Cehia reintroduce restrictiile
In Cehia, unde abia se relaxasera restrictiile la inceputul lunii decembrie, premierul Andrej Babic a anuntat ca se reintroduce carantina pe timp de noapte si se inchid din nou barurile si restaurantele, inclusiv in perioada Craciunului. Sunt interzise intalnirile a mai mult de sase persoane, fie ca este vorba de interior, fie in aer liber. Incepand cu 18 decembrie nu mai este permis nici consumul de alcool in aer liber, iar vacanta scolara va incepe mai devreme.
Polonia: Ramanem acasa!
Si autoritatile din Polonia se pregatesc pentru o prelungire a restrictiilor antiepidemice pana cel putin pe 17 ianuarie, pentru a evita un „al treilea val” de COVID-19. „Ramanem acasa in timpul vacantelor de iarna si le petrecem in siguranta, astfel incat sa evitam un al treilea val”, a spus ministrul polonez al sanatatii. Conform restrictiilor antiepidemice, in vigoare deocamdata pana pe 27 decembrie, restaurantele, cafenelele, cinematografele si teatrele sunt inchise, invatamantul se desfasoara online, reuniunile sunt limitate la 5 persoane, minorii cu varste sub 16 ani pot iesi din casa numai insotiti de adulti, in timp ce persoanelor cu varste de peste 70 de ani li se recomanda sa nu iasa deloc.
Londra, confruntata cu o mutatie a virusului
Londra si mai multe comitate invecinate trec la nivelul maxim de restrictii antiepidemice, astfel ca incepand de miercuri acestea vor trebui sa-si inchida barurile si restaurantele, va fi limitata si mai mult socializarea, dar scolile raman deschise. Doua subdiviziuni administrative londoneze, Greenwich si Islington, au decis totusi inchiderea scolilor. „Am observat in ultima saptamana o crestere foarte puternica, exponentiala, a virusului la Londra, Kent, in parti din Essex si Hertfordshire. Nu stim cat de mult aceasta este din cauza noii variante (de SARS-CoV-2), dar, indiferent care ar fi cauza, trebuie sa actionam rapid si decisiv”, a spus ministrul sanatatii, Matt Hancock. Guvernul britanic a elaborat un sistem de restrictii antiepidemice pe trei nivele, capitala Londra fiind in prezent la al doilea nivel.
Turcia, Revelion in casa
Presedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni ca si Turcia va impune un lockdown total de cinci zile, incepand cu Revelionul, adica cu data de 31 decembrie. In acest timp, oamenii vor trebui sa ramana acasa. Asta, in conditiile in care restrictiile fusese deja inasprite la inceputul lunii decembrie, cu interdictii de circulatie in weekend, in timp ce de luni pana vineri nu se poate circula intre orele 21:00 si 05:00. Asociatia Medicala Turca (TTB), care a exprimat indoieli cu privire la datele despre coronavirus comunicate de guvern, a avertizat ca spitalele de stat se afla la capacitate maxima, cu unitati de terapie intensiva supraaglomerate. Turcia, care are o populatie de 83 de milioane, a raportat pana acum un total de 1,86 milioane de infectii si 16.646 de decese.
Italia, zona rosie de sarbatori?
O nota discordanta in acest peisaj o face Italia, tara crunt lovita in primul val al epidmiei, dar care a anuntat acum ca renunta la mare parte din restrictii, dupa ce numarul de cazuri a inceput sa scada. Dar specialistii sunt ingrijorati: strazile s-au umplut imediat de lume, asa ca si Italia ar putea urma exemplul Germaniei cu o carantina totala de sarbatori. Presa din Peninsula sustine ca la nivelul guvernului se discuta ca toata tara sa fie declarata zona rosie de sarbatori, cu cel mai sever nivel de restrictii, tocmai pentru a evita un al treilea val in ianuarie.