De la rezervoare si lacuri secate in Italia, Franta ori Spania, la fluvii devenite impracticabile, o seceta devastatoare afecteaza jumatate din continentul european.

Publicat:16.08.2022, 08:50

Fenomenul loveste economiile europene, oricum in stare fragila, impune restrictii privind accesul la apa, ameninta vietatile acvatice si provoaca incendii nimicitoare.

In aceasta vara, Europa a pierdut deja 660.000 de hectare, un record din 2006 incoace, de cand se inregistreaza date privind incendiile de vegetatie.

Mai mult, parjolul nu s-a limitat la tarile din zona mediteraneana, ca pana acum, ci a lovit si alte zone, precum Germania ori Slovenia.

Din Romania pana in Germania si din Italia pana in Marea Britanie, seceta a parjolit terenurile si a secat raurile si fluviile.

Dr. Bastian Klein, expert in domeniul previziunilor de la Institutul Federal German de Hidrologie: „In acest moment, nivelul raului Kaub este de 40 de cm, in loc de 150 de cm si probabil va mai scadea”.

Nivelul Rinului a scazut drastic

In Bingen, Germania, fata de limita normala de 2.80 m, nivelul Rinului a ajuns astazi la doar 32 de centimetri, cu 5 mai putini decat ieri. Sub 40 de centrimetri nu mai pot naviga vasele care transporta carbuni ori petrol. Nici ambarcatiunile concepute pentru ape mici nu mai pot circula.

In combinatie cu temperaturile excesive, apa mica duce la un nivel scazut al oxigenului, iar pestii mor cu miile.

In Marea Britanie, guvernul a decretat oficial seceta in cea mai mare parte a tarii si milioane de oameni nu mai au voie sa-si ude gradinile. Interdictia planeaza asupra altor 15 milioane, care locuiesc in imprejurimile Londrei.

Cel mai mult au de suferit culturile de cereale si legume, dar si cirezile de vite ori turmele de oi.

Rafael Yus, ecologist: „E imperativ sa-i convingem pe fermieri sa gaseasca solutii alternative, reciclarea apei, schimbarea culturilor”.

Seceta istorica in nordul Italiei

In sudul Spaniei, provincia Malaga dispune de rezervorul Vinuela, lung de 6 kilometri si adanc de 100 de metri. In prezent are doar 12% din volumul normal de apa.

In toata regiunea, fermierii au sacrificat sute de pomi de mango si avocado, pentru ca nu exista apa suficienta pentru toti. Foarte afectate sunt si livezile de maslini si de citrice.

Si nordul Italiei se confrunta cu o seceta istorica. Turistii care au venit la lacul Garda, cel mai mare din tara, au avut o surpriza neplacuta.

Turismul este lovit dur si in Franta. Regiunile Var si Provence erau raiul iubitorilor de sporturi nautice, de pilda canotaj si rafting.

Xavier Cheval, proprietar de inchiriere de barci: „Nivelul apei e cu vreo 5-6 metri mai mic decat anul trecut. De la inceptul lunii iulie, numarul turistilor a scazut la jumatate”.