Guvernul SUA se confrunta cu o rezistenta politica tot mai mare fata de continuarea ajutorului acordat Ucrainei in razboi si mizeaza acum pe folosirea de argumente economice in campania pentru mentinerea asistentei pentru Kiev, relateaza vineri dpa. Dupa reuniunea de joi de la Washington cu ministrul Afacerilor Externe britanic David Cameron, secretarul de stat american Antony Blinken a explicat ca, „daca ne uitam la investitiile pe care le-am facut (americanii - n.red.) in apararea Ucrainei, pentru a face fata acestei agresiuni, 90% din asistenta de securitate pe care am furnizat-o s-a cheltuit de fapt aici in Statele Unite, cu producatorii nostri”, transmite digi24.ro.
Blinken a subliniat ca aceasta „creeaza mai multe locuri de munca americane, mai multa crestere economica” in SUA.
Acest lucru se adauga importantei pe care o are sustinerea Kievului pentru politica globala si securitatea nationala a SUA, a mentionat secretarul de stat american.
Statele Unite sunt cel mai important sustinator militar al Ucrainei in apararea sa impotriva invaziei ruse, reaminteste dpa. De la inceputul razboiului, in februarie 2020, SUA au furnizat Kievului miliarde de dolari ca ajutor militar. Livrarea de ajutor suplimentar este insa blocata acum de o disputa politica interna intre democratii si republicanii din Congres.
Nu sunt prevazute fonduri noi pentru Ucraina in bugetul provizoriu
Multi republicani pun la indoiala sprijinul pentru Ucraina sau il refuza de-a dreptul. Un buget provizoriu votat recent nu prevede fonduri noi pentru Ucraina.
Conform calculelor guvernului american, fondurile aprobate anterior de Congres pentru Ucraina se vor epuiza complet pana la finele acestui an. De cateva saptamani si pe un ton din ce in ce mai vehement si uneori dramatic, presedintele Joe Biden si echipa sa cer Congresului sa ia masuri.
In cursul vizitei sale la Washington, si seful diplomatiei britanice a insistat pentru continuarea ajutorului american pentru Ucraina, asigurand ca nu vrea sa intervina in politica interna a SUA, ci doar sa aduca argumentele pe care le considera importante „ca prieten al Americii, prieten al Ucrainei”.
„In anii 1930 nu am actionat suficient de rapid in fata dictatorului malefic care invada tari europene si redesena frontiere cu forta. Si stim cum s-a terminat asta”, a avertizat David Cameron.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.