Plafonarea preturilor la carburanti in Ungaria ar trebui sa fie eliminata, deoarece va duce „mai devreme sau mai tarziu" la penurie, a declarat directorul general al companiei ungare de petrol si gaze MOL, Zsolt Hernadi, intr-un interviu acordat duminica la ATV, informeaza Reuters.

Zsolt Hernadi a spus ca Ungaria se confrunta cu o situatie „extrem de periculoasa", deoarece plafonarea pretului la carburanti a dus la cresterea consumului.

„Acum intrebarea este cat timp se poate face acest lucru", a spus seful MOL.

Compania MOL, care detine cea mai mare retea de benzinarii din tara, a cerut anterior eliminarea treptata a plafonului.

Ungaria trebuie sa isi faca stocuri de combustibil
Ungaria ar trebui sa isi faca rezerve de combustibil chiar acum, deoarece 65% din rafinaria MOL din Ungaria va fi oprita pentru intretinere in luna august, in timp ce rafinaria sa din Slovacia nu functioneaza in prezent, urmand sa fie repornita pe 20 iulie, dupa intretinere, a declarat Zsolt Hernadi.

Din cauza acestor motive, refacerea stocurilor este mai lenta decat era planificat, ceea ce inseamna ca MOL va trebui sa ceara eliberarea unei parti din rezervele strategice de combustibil ale tarii, a mai spus Hernadi.

Un purtator de cuvant al guvernului nu a fost disponibil imediat pentru a comenta declaratiile lui Hernadi.

Executivul Ungariei nu exclude o penurie

Deoarece lanturile de aprovizionare globale nu mai sunt la fel de sigure ca inainte, o penurie de combustibil nu poate fi complet exclusa, a declarat seful de cabinet al lui Orban la o sedinta de informare luna trecuta.

Dar Gergely Gulyas a adaugat ca o penurie este putin probabila, deoarece Ungaria are rezerve de combustibil care ar putea dura pana la sase luni.

Ungaria a plafonat pretul carburantilor pana in octombrie
Plafonarea a fost introdusa in noiembrie anul trecut si a stabilit pretul atat pentru benzina cu cifra octanica 95, cat si pentru motorina la 480 de forinti (1,20 dolari) pe litru.

Guvernul prim-ministrului Viktor Orban a introdus plafonul, care va fi in vigoare pana in octombrie, pentru a proteja consumatorii de inflatia care se afla acum la cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii.

Numai automobilele inmatriculate in Ungaria pot cumpara combustibili la preturile plafonate de guvern, o masura care a declansat o disputa cu Uniunea Europeana.

Luna trecuta, MOL a anuntat ca soferii de autoturisme din Ungaria vor putea cumpara doar 50 de litri de combustibil pe zi la pretul plafonat de la statiile de alimentare, injumatatind limita anterioara.

Sursa: