Serviciul Federal de Informații (FIS) al Elveției a avertizat, miercuri, că amenințarea reprezentată de spionaj este mare la nivelul țării, pe măsură ce insecuritatea globală crește, și că principalele amenințări vin din Rusia și China, relatează hotnews.ro.
„Situația de securitate din jurul Elveției se deteriorează de la an la an”, a declarat FIS în raportul său anual.
„Se conturează o confruntare globală, cu SUA, pe de o parte, și China, și Rusia, pe altă parte. Acest lucru are implicații directe pentru Elveția: amenințarea spionajului este mare, iar activitățile de proliferare sunt în creștere”, a adăugat FIS.
Contextul global are implicații directe pentru Elveția, o țară neutră din punct de vedere militar, care găzduiește multiple organizații internaționale.
Potrivit FIS, confruntarea „sporește presiunea” asupra înstăritei națiuni alpine, transformând-o într-o „țintă cheie pentru serviciile de informații străine”.
„Cele mai mari amenințări de spionaj provin din Rusia și China”
În raport este menționat că mai multe țări au detașat ofițeri de informații, sub acoperire, în Elveția, dar că Rusia și China reprezintă „cele mai mari amenințări” din acest punct de vedere.
„Aceștia se dau drept personal diplomatic, oameni de afaceri, reprezentanți ai mass-media sau turiști, de exemplu”, se arată în raport.
„Cele mai mari amenințări de spionaj provin din Rusia și China, ambele menținând o prezență puternică a serviciilor de informații în Elveția. Acestea sunt interesate de autoritățile federale, companii, organizații internaționale și instituții de cercetare”, mai notează FIS.
China și Rusia urmăresc personal al poliției, misiuni diplomatice străine, jurnaliști și universități, conform ediției din 2025 a raportului despre securitatea Elveției.
Rusia și China au „personal sub acoperire la misiuni diplomatice”, se mai arată în raport.
Ministrul elvețian al apărării, Martin Pfister, a declarat că mediul de securitate al Elveției s-a „deteriorat drastic” în contextul războiului dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei.
Potrivit raportului, Moscova și Beijingul vor continua să desfășoare operațiuni de informații în Elveția împotriva statelor occidentale, inclusiv activități pregătitoare pentru războiul hibrid.
„Elveția se confruntă cu un risc tot mai mare de a fi folosită ilicit pentru pregătirea sau săvârșirea de răpiri, sabotaje și asasinate în străinătate”, mai scrie în raport.
Totodată, FIS a precizat că nu se așteaptă la o reducere a spionajului care vizează opozanți aflați în exil și jurnaliști care trăiesc în Elveția.
„Geneva, ca punct de întâlnire internațional, va rămâne un punct fierbinte pentru intelligence-ul ilegal”, mai avertizează FIS.
„Nu am experimentat niciodată o astfel de densitate de amenințări. Nu suntem simpli observatori: suntem afectați direct”, a declarat directorul FIS, Christian Dussey.
El a spus că radarul strategic al agenției urmărește 15 puncte fierbinți de criză internațională.
Dussey a afirmat că spionii străini sunt interesați și de sectorul inovației tehnologice din Elveția.
FIS a mai spus că intensificarea concurenței dintre marile puteri a făcut din Elveția o țintă preferată pentru încercările de eludare a sancțiunilor și pentru proliferare.
„Rusia, Iranul și Coreea de Nord încearcă din ce în ce mai mult să achiziționeze bunuri și tehnologii cu dublă utilizare pentru programele lor militare și nucleare prin intermediul Elveției”, susține FIS.
Mai mult, agenția a declarat că amenințarea teroristă a fost ridicată în Elveția, în principal din cauza persoanelor inspirate de ideologia jihadistă.
„O provocare majoră este radicalizarea online a tinerilor, care se poate întâmpla rapid, ceea ce face ca detectarea timpurie să fie critică”, a conchis FIS.