Senatul american, camera superioara a Congresului de la Washington, a aprobat miercuri pachetul de asistenta in valoare de 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului si Taiwanului, acesta urmand sa fie trimis acum in Camera Reprezentantilor, unde se va confrunta cu o soarta incerta, relateaza Reuters, scrie hotnews.ro

Publicat:13.02.2024, 13:53

Pachetul include 60 de miliarde de dolari, fonduri de asistenta pentru Ucraina, 14,1 miliarde de dolari pentru Israel si 4,8 miliarde de dolari destinati Taiwanului si altor parteneri ai SUA din regiunea Indo-Pacificului, potrivit CNN.

Adoptarea acestui pachet de asistenta pentru partenerii externi ai Washingtonului vine dupa ce republicanii din Congresul american au tergiversat timp de luni de zile aprobarea sa, afirmand ca ii vor da unda verde abia dupa ce acestuia ii vor fi adaugate prevederi legate de rezolvarea crizei cu migratia ilegala de la granita de sud a Statelor Unite.

Insa saptamana trecuta senatorii republicani au respins pachetul negociat chiar de catre colegii lor cu alesi ai Partidului Democrat, aruncand din nou in aer perspectiva deblocarii asistentei pentru Ucraina, care se confrunta cu atacuri tot mai energice ale armatei ruse pe frontul din estul tarii.

Dupa acest nou esec Mitch McConnell, liderul minoritatii republicane din Senat, si Chuck Scumer, liderul senatorilor democrati, au propus ca pachetul de finantare sa fie despartit in doua parti distincte, unul destinat asistentei externe, si celalalt rezolvarii problemei cu migrantia, unul dintre subiectele fierbinti ale campaniei electorale din SUA.

Pachetul initial a fost propus in octombrie anul trecut de Casa Alba in conditiile in care asistenta pe care administratia presedintelui Joe Biden o putea acorda Ucrainei fara sprijinul Congresului a ramas fara surse de finantare.

Presedintele republican al Camerei Reprezentantilor respinge deocamdata aprobarea pachetului

Insa Mike Johnson, presedintele Camerei Reprezentantilor, camera in care legiuitorii republicani detin majoritatea mandatelor, a declarat deja luni ca pachetul legislativ nu va fi examinat de camera inferioara a Congresului, care trebuie sa isi dea la randul sau aprobarea pentru ca el sa poata deveni lege.

„Proiectul de lege al Senatului vizand ajutorul acordat tarilor straine ramane tacut cu privire la cea mai presanta problema cu care se confrunta tara noastra”, a declarat Johnson intr-un comunicat, referindu-se la criza privind migrantii de la frontiera dintre Statele Unite si Mexic.

Republicanii din camera inferioara a Congresului cer in schimbul adoptarii unui ajutor pentru Kiev o inasprire semnificativa a politicii migratorii. Iar „in lipsa oricarei modificari” din partea Senatului pe aceasta tema, „Camera Reprezentantilor va continua sa lucreze dupa propria vointa asupra acestor probleme importante”, a declarat luni Mike Johnson.

Acesta, un sustinator puternic al fostului presedinte Donald Trump, este cunoscut pentru opozitia sa fata de asistenta militara acordata Kievului. El a primit calificativul „F” din partea „Republicani pentru Ucraina”, un grup de sustinere care intocmeste un buletin de evaluare pentru congresmeni cu privire la sprijinul lor.

Tot mai multi congresmeni din camera inferioara a legislativului de la Washington au facut din continuarea asistentei pentru Ucraina un subiect de campanie in conditiile in care in luna noiembrie SUA vor organiza in paralel cu alegerile prezidentiale si alegeri pentru Congres.