Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că nu este uşor pentru Rusia să se pună de acord cu Statele Unite asupra părţilor cheie ale unui posibil acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina şi că Moscova nu îşi va mai permite niciodată să depindă din punct de vedere economic de Occident, scrie digi24.ro.
Preşedintele american Donald Trump, care afirmă că doreşte să fie amintit în istorie ca un pacificator, a afirmat în repetate rânduri că vrea să pună capăt „băii de sânge" a războiului de trei ani din Ucraina, deşi deocamdată nu s-a convenit un acord, informează Reuters, potrivit Agerpres.
„Nu este uşor să ajungi la un acord asupra elementelor cheie ale unei înţelegeri. Ele sunt discutate în prezent", a declarat ministrul rus de externe într-un interviu acordat ziarului Kommersant, întrebat dacă Moscova şi Washingtonul au ajuns la un acord asupra aspectelor unui posibil acord de pace.
„Suntem perfect conştienţi de cum arată un acord reciproc avantajos, pe care nu l-am respins niciodată, şi de cum arată un acord care ne-ar putea duce într-o altă capcană", a mai spus Lavrov în interviul publicat în ediţia de marţi a ziarului rus. Kremlinul a declarat duminică că este prea devreme să ne aşteptăm la rezultate în urma restabilirii unor relaţii mai normale cu Washingtonul.
Serghei Lavrov a spus că poziţia Rusiei a fost stabilită clar de preşedintele Vladimir Putin în iunie 2024, când liderul de la Kremlin a cerut Ucrainei să renunţe oficial la ambiţiile sale de a intra în NATO şi să îşi retragă trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni ucrainene revendicate de Rusia.
Însă elita politică a Rusiei, a continuat Lavrov, nu va accepta nicio mişcare care să ducă Rusia înapoi la dependenţa economică, militară, tehnologică sau agricolă de Occident. Globalizarea economiei mondiale, consideră ministrul rus de externe, a fost distrusă de sancţiunile impuse Rusiei, Chinei şi Iranului de către administraţia fostului preşedinte american Joe Biden.
Reuters notează că Joe Biden, lideri ai Europei Occidentale şi Ucraina descriu invazia Rusiei din 2022 ca fiind o acaparare de teritorii în stil imperial şi au promis în mod repetat să învingă forţele ruse. Pe de altă parte, preşedintele Putin prezintă războiul din Ucraina ca parte a unei bătălii cu un Occident în declin, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989 prin extinderea alianţei militare NATO şi încălcarea a ceea ce el consideră că este sfera de influenţă a Moscovei.