Rusia se pregateste pentru o confruntare militara cu Occidentul in urmatorul deceniu, dar ar putea fi descurajata printr-o consolidare a fortelor armate a aliatilor, a declarat marti serviciul de informatii externe al Estoniei, scrie stirileprotv.ro

Publicat:13.02.2024, 13:57

„Rusia a ales o cale care este de confruntare pe termen lung si Kremlinul anticipeaza probabil un posibil conflict cu NATO in urmatorul deceniu sau cam asa ceva", a declarat Kaupo Rosin la publicarea raportului despre amenintarile la adresa securitatii nationale a Estoniei.

Un atac militar din partea Rusiei este „foarte putin probabil" pe termen scurt, a spus el, in parte pentru ca Rusia trebuie sa mentina trupe in Ucraina, si ar ramane putin probabil daca acumularea de forte rusesti ar fi egalata in Europa. "Daca nu suntem pregatiti, probabilitatea (unui atac militar rusesc) ar fi mult mai mare", a adaugat Rosin, potrivit Reuters, citata de News.ro.

Estonia si celelalte state baltice si-au majorat cheltuielile militare la peste 2% din PIB dupa ce Rusia a anexat Crimeea in 2014, iar aliatii NATO si-au sporit prezenta in aceste tari.

Un numar tot mai mare de oficiali occidentali avertizeaza cu privire la o amenintare militara din partea Rusiei la adresa tarilor de pe flancul estic al NATO, cerand Europei sa se pregateasca prin consolidarea fortelor armate.

Pe ce se bazeaza evaluarea facuta de Estonia

Seful serviciului de informatii din Estonia a declarat ca evaluarea sa se bazeaza pe planurile Rusiei de a-si dubla numarul de forte stationate de-a lungul granitei sale cu Finlanda, cea mai noua tara membra NATO, si cu statele baltice Estonia, Lituania si Letonia.

Germania planuieste sa aiba 4.800 de soldati pregatiti de lupta in regiune pana in 2027, in prima sa desfasurare externa permanenta de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar Rosin a declarat ca NATO si aliatii sai se indreapta in directia corecta pentru a contracara amenintarea rusa.

Pe de alta parte, Rosin nu se asteapta la un progres al Rusiei in Ucraina inainte de alegerile prezidentiale din martie, deoarece ar trebui sa mobilizeze mult mai multe trupe pentru a atinge acest obiectiv.

In ceea ce priveste comentariile lui Donald Trump, care a spus ca nu ar apara aliatii care nu cheltuiesc suficient pentru aparare, Rosin a spus: "Astfel de declaratii nu sunt niciodata de ajutor".

Capacitatea Rusiei de a furniza munitie trupelor sale continua sa o depaseasca pe cea a Ucrainei si, daca sprijinul occidental nu este sustinut sau crescut, este putin probabil ca Ucraina sa poata schimba situatia pe campul de lupta, a adaugat el.