Serviciul de informații al armatei din Bulgaria susține că există un risc ridicat ca Rusia să declanșeze conflicte armate în Republica Moldova, Georgia și chiar Armenia, relatează stirileprotv.ro.

Există un risc ridicat de conflicte armate în Republica Moldova, Georgia și chiar Armenia, dacă poziția agresivă a Rusiei persistă, atenționează serviciul de informații al armatei din Bulgaria, scrie Novinite. Potrivit acestuia, Marea Neagră a devenit oficial o ”zonă periculoasă”, atât din punct de vedere al traficului maritim, cât și al celui aerian.

Potrivit raportului Serviciului de Informații Militare al Bulgariei pentru 2023, Rusia rămâne forța destabilizatoare dominantă în securitatea globală. Documentul subliniază că mediul de securitate globală în 2024 este marcat de militarizarea relațiilor internaționale, extinderea situațiilor de criză și erodarea cadrelor juridice internaționale.

Raportul identifică acțiunile Rusiei ca fiind o amenințare majoră la adresa stabilității regionale și globale, realegerea lui Vladimir Putin consolidând o abordare bazată pe forță în politica rusă. Kremlinul continuă să folosească metode hibride pentru a influența relațiile internaționale, vizând în special comunitatea euro-atlantică și încercând să influențeze rezultatele electorale în națiunile europene.

Ambiția Rusiei de a recâștiga influența în străinătate apropiată continuă, deși organizațiile regionale conduse de Moscova se confruntă cu provocări.

Indiferent de rezultatul războiului din Ucraina, există risc crescut de conflict armat în Moldova 

Serviciul de Informații Militare a mai remarcat că Rusia a restricționat libertatea de navigație și traficul aerian în Marea Neagră, declarând-o pe termen lung „zonă periculoasă”. În ciuda acestor restricții, forțele navale ale Rusiei și-au limitat capacitatea de a exercita o influență mai largă.

În ceea ce privește Ucraina, raportul indică ambițiile teritoriale persistente ale lui Putin, care au exacerbat violența și au dus la distrugeri pe scară largă. Lupta în curs, inclusiv lovituri cu rachete și atacuri cu UAV, a deteriorat grav infrastructura energetică a Ucrainei și alte sisteme critice. În plus, utilizarea de către Rusia a amenințărilor nucleare rămâne un element cheie al politicii sale externe.

Raportul avertizează că, indiferent de rezultatul războiului în curs din Ucraina, politicile agresive ale Moscovei vor continua, în special în Marea Neagră. Deși în prezent nu sunt evidente amenințări militare directe la adresa țărilor vecine, documentul evidențiază un risc ridicat de noi conflicte armate pe termen mediu, în special pentru Moldova, Georgia și, eventual, Armenia, în cazul în care poziția agresivă a Moscovei persistă.

Instabilitate în creștere și în Balcani

În ceea ce privește Balcanii de Vest, Serviciul de Informații Militare recunoaște tensiunile în curs, în ciuda aspirațiilor țărilor regionale de integrare în UE. Albania a făcut progrese, în timp ce Macedonia de Nord a blocat negocierile. Raportul menționează că autoritățile macedonene nu au implementat modificările constituționale esențiale necesare pentru discuțiile de aderare la UE, concentrându-se în schimb pe sprijinul internațional pentru amânarea modificărilor. Între timp, retorica anti-bulgară continuă.

În Serbia, tulburările politice și protestele au crescut presiunea asupra guvernului de la Belgrad. Serbia se confruntă cu provocarea de a echilibra nemulțumirea publicului, de a-și îndeplini angajamentele UE în ceea ce privește materiile prime strategice, de a evita sancțiunile SUA și de a menține legăturile cu Rusia. Raportul indică faptul că intervenția internațională a împiedicat escaladarea retoricii separatiste în Bosnia și Herțegovina, deși tensiunile în regiune rămân.

În rezumat, raportul prezintă o imagine a instabilității în creștere în mai multe regiuni, cu acțiunile agresive ale Rusiei în Marea Neagră și problemele internaționale mai largi continuă să pună provocări semnificative pentru securitate și pace.