În ultima seară a campaniei electorale, românii au primit un anunț oficial: dacă George Simion ajunge la Cotroceni, Călin Georgescu va fi desemnat prim-ministru. În același timp, liderul AUR a transmis clar că România se va îndepărta de Europa în cazul unei victorii. De cealaltă parte, Nicușor Dan spune că nu vrea un scandal în Guvern și în fruntea executivului îl va propune pe actualul președinte interimar Ilie Bolojan.

Cu o zi înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, George Simion și-a închis conturile de TikTok și Facebook, invocând respectarea zilei tăcerii. Liderul AUR a profitat însă de fiecare oră rămasă din campanie. În ultima seară a apărut alături de Călin Georgescu la Realitatea Plus, anunțând oficial că, dacă ajunge la Cotroceni, îl va desemna pe acesta prim-ministru.    

„Este a șasea lună în care dl Georgescu ar fi trebuit să fie președintele României. Dar cert este că vorbim de întoarcerea la ordinea constituțională, vorbim de poziția de președinte și de prim-ministru, pe care mi-o asum public.”

Georgescu a insistat de mai multe ori pe parcursul emisiunii, dublat de Simion, că singurul partener, nu doar diplomatic, ci și economic pentru România este Statele Unite.

„America este principalul nostru partener în toate. Politica externă este egal America. Dincolo de asta este China, Rusia, Brazilia.”

Și dacă George Simion propune o schimbare radicală și ieșită din tiparele politice românești, la polul opus se află Nicușor Dan, care susține că își dorește o guvernare fără scandaluri.    

Nicușor DAN, CANDIDAT INDEPENDENT LA PREZIDENȚIALE: „-Cum îi veți convinge pe parlamentari să îl voteze pe Ilie Bolojan ca premier?
-Nu am promis, dar ce spun e că nu voi forța. Dar cred că există șanse bune ca în acest dialog, să avem soluția pe care o menționați.”      

Potrivit Constituției României, președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru. În termen de 10 zile, acesta va cere votul de încredere al parlamentului. Președintele României poate să dizolve parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile, după prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Un astfel de scenariu duce la alegeri anticipate.