Guvernul sirian și Israelul au convenit vineri seara asupra unui armistițiu sub patronajul Statelor Unite, dar confruntările dintre luptătorii tribali și druzi continuă la intrarea în Sweida, în sudul Siriei, unde violențele au provocat deja sute de morți și zeci de mii de persoane strămutate în ultima săptămână, transmite AFP, scrie hotnews.ro
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și președintele interimar sirian Ahmad al-Chareh „au acceptat un armistițiu”, a anunțat emisarul american pentru Siria, Tom Barrack, la două zile după bombardamentele israeliene asupra Damascului.
„Facem apel la druzi, beduini și sunniți să depună armele și, împreună cu celelalte minorități, să construiască o identitate siriană nouă și unită, în pace și prosperitate cu vecinii săi”, a scris Barrack pe rețeaua de socializare X.
Președinția siriană a afirmat vineri că lucrează la trimiterea unei „forțe speciale” în regiunea cu majoritate druză din Sweida, de unde și-a retras soldații cu o zi înainte sub presiunea Israelului.
În ultima săptămână, luptele dintre grupurile druze și triburile beduine locale, care au relații tensionate de ani de zile, au făcut cel puțin 638 de morți, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).
„Nu mai e un spital, e o groapă comună”
Spitalul guvernamental din Sweida, singurul din oraș care mai funcționează, a primit „peste 400 de cadavre de luni dimineață”, printre care „femei, copii și persoane în vârstă”, a declarat medicul Omar Obeid.
„Nu mai este un spital, este o groapă comună”, a spus Rouba, membru al personalului spitalului.
Aceste violențe slăbesc și mai mult puterea lui Ahmad al-Chareh care, la conducerea unei coaliții de grupuri rebele islamiste, l-a răsturnat pe președintele Bashar al-Assad în decembrie, într-o țară devastată de aproape 14 ani de război civil.
Într-un comunicat emis vineri seara, președinția a îndemnat „toate părțile să dea dovadă de reținere și să acorde prioritate rațiunii”, afirmând în același timp că lucrează „la trimiterea unei forțe speciale pentru a pune capăt confruntărilor”.
Autoritățile siriene, afirmând că doresc să restabilească ordinea, își desfășuraseră deja forțele marți la Sweida, controlată până atunci de combatanții druzi. Cu toate acestea, OSDH, martorii și grupurile druze au acuzat forțele siriene că au luptat alături de beduini și că au comis abuzuri.
Conducerea Siriei nu vrea un război cu Israelul
Forțele guvernamentale s-au retras joi din oraș, după amenințări și bombardamente din partea Israelului, care a declarat că dorește să protejeze minoritatea druză, Chareh afirmând că dorește să evite un „război deschis” cu Israelul.
A fost încheiat un armistițiu între părțile siriene, dar președinția a acuzat joi luptătorii druzi că l-au încălcat.
Vineri dimineață, luptători din triburi arabe sunnite, care au venit din diferite regiuni siriene pentru a ajuta beduinii, s-au adunat în jurul orașului Sweida, potrivit corespondenților France Presse aflați la fața locului.
Vineri seara, aproximativ 200 dintre acești combatanți au fost văzuți schimbând focuri de arme automate la intrarea vestică a orașului cu grupurile druze poziționate în interior.
OSDH a confirmat luptele din această zonă, adăugând că „bombardamentele vizau cartierele orașului”.
Un șef tribal, Anas Al-Enad, a declarat în apropierea satului druz Walgha că a venit cu oamenii săi din regiunea Hama (centru) „ca răspuns la apelurile de ajutor ale beduinilor”.
Situația umanitară este catastrofală
Corespondentul AFP a văzut case, magazine și mașini arse în Walgha, care se află acum sub controlul forțelor tribale și ale beduinilor.
Potrivit OSDH, „combatanții tribali sunt încurajați și susținuți de autoritățile siriene, care nu mai pot interveni în Sweida din cauza amenințărilor din partea Israelului”.
Aproape 80.000 de persoane au fost strămutate din cauza violențelor, a alarmat Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
În Sweida, lipsită de apă și electricitate și unde comunicațiile sunt întrerupte, „situația este catastrofală. Nu mai există nici măcar lapte pentru sugari”, a declarat pentru AFP redactorul-șef al site-ului local Suwayda 24, Rayan Maarouf.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) s-a declarat „profund îngrijorat de deteriorarea rapidă a situației umanitare” din regiune.
„Oamenii duc lipsă de toate. Spitalele au din ce în ce mai multe dificultăți în a îngriji răniții și bolnavii”, a declarat Stephan Sakalian, șeful delegației CICR în Siria.
Prezentă în principal în Sweida, comunitatea druză din Siria număra înainte de războiul civil aproximativ 700.000 de persoane. Această minoritate ezoterică, provenită dintr-o ramură a islamului, este prezentă și în Liban și Israel.