Ciocnirile dintre grupări druze și triburi beduine sunnite, izbucnite pe 13 iulie în provincia Suwayda, din sudul Siriei, s-au intensificat alarmant în ultima săptămână, provocând cel puțin 940 de morți și strămutarea a peste 87.000 de persoane, potrivit organizațiilor internaționale. Duminică, guvernul sirian a anunțat încetarea focului și recucerirea orașului Suwayda, după ce forțele de stat au fost desfășurate din nou în regiune, scrie digi24.ro

Luptele reprezintă cea mai recentă provocare pentru controlul Guvernului lui Sharaa, dominat de islamişti, care a venti la putere după ce rebelii l-au răsturnat pe preşedintele autocrat Bashar al-Assad, în decembrie.

Israelul şi Washingtonul au păreri divergente în ce priveşte Siria. SUA sprijină o Sirie centralizată sub guvernarea lui Sharaa, care a promis să conducă pentru toţi cetăţenii, în timp ce Israelul afirmă că guvernarea este dominată de jihadişti şi reprezintă un pericol pentru minorităţi. În martie, armata siriană a fost implicată în uciderea în masă a membrilor minorităţii alawite, căreia îi aparţinea mare parte din elita lui Assad.

Tensiuni Israel-Siria

Sâmbătă, preşedinţia siriană a anunţat o încetare imediată a focului şi a cerut ca ostilităţile să înceteze de îndată. Sharaa a afirmat că Siria nu va fi „un teren de teste pentru diviziuni, secesiuni sau incitări sectante”. „Intervenţia israeliană a împins ţara într-o fază periculoasă care i-a ameninţat stabilitatea”, a spus el, într-un discurs televizat. 

Trimisul SUA Tom Barrack a anunţat, vineri, că Siria şi Israelul au fost de acord cu o încetare a focului. Barrack, care este şi ambasadorul SUA în Turcia şi trimisul Washingtonului în Siria, le-a cerut druzilor, beduinilor şi sunniţilor ca, împreună cu alte minorităţi, să „construiască o nouă şi unită identitate siriană”.

Israelul a atacat facilităţile militare siriene în cele şapte luni de după căderea lui Assad şi afirmă că vrea ca zone din sudul Siriei, din apropierea graniţei sale, să rămână demilitarizate. Miercuri, israelienii au bombardat mai multe ținte din Damasc, între care cartierul general al armatei siriene, intrarea în Ministerul Apărării, dar şi o ţintă militară de lângă palatul prezidenţial, după ce a ameninţat că îşi va intensifica loviturile împotriva forţelor guvernamentale dacă acestea nu vor părăsi oraşul Swayda.

Vineri, un oficial israelian a afirmat că Israelul a fost de acord să permită accesul limitat al forţelor siriene în Sweida pentru două zile. 

Lupte intense cu un bilanț dramatic 

Conflictul a izbucnit pe 13 iulie între grupări druze și triburi beduine sunnite, degenerând rapid în confruntări armate de mare intensitate, cu schimburi de focuri de armă automată și bombardamente cu mortiere. 

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizație de monitorizare cu sediul la Londra, bilanțul morților a atins 940 de persoane. Un medic din Suwayda a declarat pentru Reuters că spitalul local este copleșit de numărul victimelor, cu saloane pline de răniți și cadavre. „Toate rănile sunt de la bombe. Unii au răni în piept, alții la membre, din cauza șrapnelului”, a spus dr. Omar Obeid, directorul unității medicale. 

Autoritățile promit restabilirea ordinii 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Noureddine Al-Baba, a anunțat că „Suwayda a fost evacuată de toți luptătorii tribali, iar luptele din cartierele orașului au încetat”. Forțele de securitate siriene au fost mobilizate pentru „a pune capăt atacurilor și a restabili stabilitatea în guvernorat”. 

Președintele interimar Ahmed al-Sharaa, ajuns la putere după înlăturarea regimului Bashar al-Assad în decembrie, a declarat că o mediere „arabă și americană” a contribuit la reinstaurarea calmului înainte ca situația să escaladeze. Cu toate acestea, confruntările au continuat în alte părți ale provinciei, iar jurnaliști ai AFP au raportat în cursul zilei de sâmbătă incendii, focuri de armă și jafuri. 

Israelul, un actor activ în conflict 

În contextul acestor tensiuni, Israelul a efectuat mai multe atacuri aeriene în sudul Siriei și asupra unor obiective militare din Damasc, invocând necesitatea de a proteja comunitatea druză și de a preveni consolidarea prezenței militare siriene în apropierea graniței israeliene. Oficiali israelieni au acuzat guvernul lui Sharaa că este dominat de jihadiști și pune în pericol minoritățile etnice și religioase. „În Siria lui al-Sharaa, este foarte periculos să fii membru al unei minorități kurdă, druză, alawită sau creștină”, a declarat ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, pe platforma X. 

Israelul și Statele Unite au acceptat vineri un armistițiu temporar, permițând accesul limitat al forțelor siriene în Suwayda timp de două zile.

Marco Rubio face apel la calm 

Secretarul de stat american Marco Rubio a cerut guvernului sirian „să tragă la răspundere pe oricine este responsabil pentru atrocități, inclusiv pe cei din propriile rânduri” și să împiedice pătrunderea „jihadiștilor violenți” în sudul țării. El a subliniat riscul revenirii grupării Stat Islamic, care deși a fost înfrântă în 2019 de forțele kurde susținute de SUA, menține o prezență în deșertul sirian. Rubio a cerut și oprirea imediată a confruntărilor dintre druzi și beduini, subliniind nevoia de stabilitate într-o regiune aflată într-un echilibru fragil. 

Suwayda a devenit epicentrul crizei din Siria 

Orașul Suwayda, situat într-o regiune majoritar druză, devine astfel epicentrul unei crize complexe, unde tensiunile religioase, interesele geopolitice și ambiguitățile guvernamentale se intersectează. Președintele al-Sharaa a acuzat luptătorii druzi de „atacuri de răzbunare împotriva beduinilor”. În pofida anunțului oficial privind încetarea focului, situația din Suwayda rămâne tensionată, iar regiunea marcată de trauma unui conflict reînnoit pare departe de o stabilitate durabilă.