Guvernul din Slovacia a aprobat luna trecută un plan de împușcare a unui număr mare de urși bruni din țară, după creşterea numărului de atacuri ale acestora. În prezent, autoritățile vor să pună spre vânzare carnea animalelor sălbatice, pentru a preveni risipa, scrie BBC, potrivit hotnews.ro.

Slovacia găzduieşte aproximativ 1.300 de urşi bruni, din care 350 vor fi uciși în acest an, potrivit unei decizii luate de guvernul populist din această țară, în luna aprilie a acestui an.

Sacrificarea animalelor autorizată de stat fost criticată de conservatori și de politicieni din opoziție, inclusiv în Parlamentul European. Ursul brun este inclus pe lista speciilor „aproape amenințate” în UE de către Uniunea Mondială pentru Conservare.

Acum, guvernul din această țară anunță că va permite vânzarea de carne de la urșii sacrificați pentru a preveni risipa.

Începând de săptămâna viitoare, organizațiile din cadrul Ministerului Mediului pot oferi carnea spre vânzare, cu condiția îndeplinirii tuturor condițiilor legale și de igienă.

Ministrul de stat Filip Kuffa a declarat că a fost o risipă faptul că animalele au fost trimise anterior la instalațiile de eliminare a carcaselor. „Vom elibera pentru consum fiecare animal împușcat care îndeplinește anumite condiții. De ce? Pentru că această carne de urs este comestibilă”, a spus el.

Urșii au devenit o problemă politică în Slovacia după un număr tot mai mare de oameni au fost atacați de animale.

Slovacia se află pe locul al doilea în Europa, după România, care se estimează că are aproximativ 13.000 de urși bruni, ca număr de atacuri, a notat BBC.

Slovacia a raportat un total de 54 de atacuri ale urșilor în perioada 2000-2020. Numărul mediu de atacuri a crescut, de asemenea, la 10 pe an, sugerează cifrele aproximative.

În aprilie, când a decis împușcarea urșilor, premierul Robert Fico explica decizia astfel: „Nu putem trăi într-o ţară în care oamenilor le va fi frică să meargă în pădure, în care oamenii devin hrană pentru urşi”.