Slovensky plynarensky priemysel (SPP), un furnizor de energie deţinut de statul slovac, vrea ca anul viitor să îşi asigure 100% din necesarul de gaze din Rusia, scrie stirileprotv.ro.

În condiţiile în care alţi cumpărători din Uniunea Europeană vor fi vizaţi de o interdicţie privind achiziţiile spot, ceea ce ar putea elibera şi mai multă capacitate pentru restul clienţilor pe termen lung ai grupului rus Gazprom, transmite Bloomberg.

Interdicţia, care ar urma să intre în vigoare în luna ianuarie, ar putea lăsa şi mai mult spaţiu prin conducte pentru grupul slovac SPP şi cel ungar MVM. Chiar dacă toate ţările UE intenţionează să pună capăt importurilor de energie din Rusia de la finele lui 2027, Slovacia şi Ungaria ar putea beneficia de o excepţie în perioada de tranziţie, ceea ce le-ar permite să respecte contractele pe termen lung semnate cu Gazprom.

„Gazele ruseşti sunt cele mai avantajoase pentru noi din punct de vedere al costului, de aceea le acordăm prioritate. Am putea să cumpărăm întreaga cantitate de care avem nevoie, aproximativ opt milioane metri cubi pe zi", a declarat directorul comercial de la SPP, Michal Lalik, într-un interviu pentru Bloomberg.

Guvernul slovac s-a opus planurilor UE vizând renunţarea la energia din Rusia, avertizând că asta va majora costurile pentru economia slovacă, dependentă puternic de sectorul industrial. Ţara cu 5,4 milioane de locuitori ar putea fi forţată să importe toate gazele de care are nevoie din Occident, în principal via Germania, Austria şi Cehia, şi astfel să plătească tarife de tranzit semnificativ mai mari.

„Scenariul optim pleacă de la ipoteza unor costuri de transport mai mari cu 2,40 euro pentru fiecare megawatt-oră, ceea ce înseamnă că vom plăti o sumă suplimentară de 70 de milioane de euro. Este posibil însă să fie vorba chiar şi de 90 de milioane de euro", a spus Lalik.

Preţurile la energie sunt un subiect sensibil în Slovacia, unde industria grea joacă un rol central în economie. Companiile slovace se confruntă cu unele dintre cele mai mari preţuri la energie din UE şi reprezentanţii mediului de afaceri avertizează că pierderea accesului la gazele ruseşti mai ieftine ar submina competitivitatea firmelor slovace.

Slovacia are un contract pe termen lung cu Gazprom care expiră în 2034. Ţara continuă să primească gaze ruseşti via conducta TurkStream, după ce tranzitul prin Ucraina a fost oprit la începutul anului. În prezent, gazele ruseşti reprezintă mai puţin de jumătate din importurile de gaze ale Slovaciei.

SPP susţine că va avea pregătite alternative, în situaţia în care nu va mai putea cumpăra gaze din Rusia. De asemenea, SPP este pregătită să respecte obiectivul UE vizând renunţarea la gazele ruseşti din 2028, dar în condiţiile în care depinde de reţelele de distribuţie din alte ţări, compania slovacă este gata să utilizeze garanţiile UE, pe care blocul comunitar le-a oferit pentru a limita consecinţele negative.

Comisia Europeană a promis că va superviza expansiunea infrastructurii de gaze lichefiate, va creşte capacităţile de tranzit şi va pune la punct soluţii pentru tarifele transfrontaliere. Punctele de interconectare la graniţă, în special între Germania şi Austria, ar putea deveni noduri vitale pentru tranzitul gazelor din vest spre est, potrivit lui Lalik.

Cu toate acestea, oficialii SPP sunt sceptici că renunţarea la gazele ruseşti va afecta finanţele Moscovei, susţinând că pur şi simplu gazele ruseşti vor fi redirecţionate spre alte pieţe. De asemenea, Lalik are îndoieli că această politică va consolida rezilienţa energetică sau competitivitatea Europei. „Puteţi vedea ce se întâmplă cu relaţiile comerciale cu SUA, cu tarifele şi acordurile comerciale. Nu facem decât să creăm o nouă dependenţă pentru noi", a spus directorul comercial de la SPP.