Sobolani infectati cu coronavirus au fost descoperiti la New York, iar acum cercetatorii se tem ca boala ar putea reizbucni in zonele dens populate, din cauza rozatoarelor, scrie stirileprotv.ro.

Sobolanii ar putea raspandi mai multe variante ale SARS-COV-2, pentru ca au au potentialul de a transmite variantele Alpha, Delta si Omicron, astfel ca ar putea infecta oamenii cu COVID-19, potrivit unor noi cercetari, prin care s-a descoperit ca rozatoarele pot fi purtatoare ale virusului, arata publicatia Daily Star.

Oamenii de stiinta au descoperit ca sobolanii care traiesc in orasul New York, SUA, ar putea fi purtatori ai virusului SARS-CoV-2, ceea ce a starnit temerile ca ar putea „reprezenta o amenintare pentru oameni", in special pentru cei care traiesc in zone dens populate.

Studiul condus de Dr. Henry Wan, director al Centrului pentru gripa si boli infectioase emergente de la Universitatea din Missouri, a constatat ca sobolanii sunt capabili sa fie infectati si sa poarte variantele Alpha, Delta si Omicron.

Nu am mai vazut niciodata o astfel de boala. Constatarile noastre evidentiaza necesitatea unei monitorizari suplimentare a populatiei de sobolani pentru o potentiala transmitere zoonotica, secundara, la om. In general, cercetarile noastre arata ca animalele pot juca un rol in pandemiile care au impact asupra oamenilor, si este important sa continuam, astfel incat sa putem proteja atat sanatatea umana, cat si cea animala” a precizat dr. Wan.

Studiul a confirmat concluziile altor studii anterioare, si anume ca infectiile cu Covid ar putea reprezenta un risc pentru oameni, daca virusul continua sa sufere mutatii la rozatoare inainte de a fi transmis la oameni.

Razboiul impotriva sobolanilor

Sobolanii au devenit o problema in New York, unde exista o adevarata invazie pe strazi.

Primarul Eric Adams a declarat anul trecut un razboi impotriva sobolanilor, oficialii adoptand un slogan devenit viral: "Sobolanii nu conduc acest oras. Noi o facem".

Intre timp, in Marea Britanie, Londra a inregistrat, in mod similar, o crestere a populatiei de sobolani, ca urmare a faptului ca oamenii si-au marit cantitatile de gunoi menajer din cauza faptului ca au stat acasa.

Activitatea rozatoarelor a crescut cu 51% in timpul primului lockdown, potrivit Asociatiei britanice de control al daunatorilor. Cea de-a doua carantina a dus la o alta crestere, de 78%.