Înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, sociologii susţin că lupta dintre George Simion și Nicușor Dan este extrem de strânsă, iar prezența la vot va fi factorul decisiv, scrie spotmedia.ro.
Spre deosebire de turul întâi, miza nu va mai fi votul din diaspora, ci capacitatea candidaților de a mobiliza electoratul din ţară.
Remus Ștefureac, director INSCOP Research, atrage atenția că rezultatul final va fi echilibrat, "va ține de mobilizarea puternică la vot a ambelor tabere, care, sigur, vor fi intens concentrate până în ultima zi, ultima oră, ultima secundă. Aceste alegeri cred că se vor juca încă o dată la o diferență mică”.
Creștere semnificativă a intenției de prezență la vot față de turul 1
Ștefureac estimează o creștere semnificativă a intenției de prezență la vot față de turul întâi.
„Dacă în declarațiile participanților la sondaje de dinainte de turul întâi estimarea de prezență era cam în jur de 50%, pe datele INSCOP de săptămâna trecută se duce undeva spre 63%, deci o creștere de 10-13 procente a intenției declarate de a se prezenta”, scrie Remus Ștefureac pe Facebook.
În opinia sa, mobilizarea se face simțită mai ales în rândul alegătorilor din țară, iar turul doi poate aduce până la 1,5 milioane de votanți noi.
De asemenea, sociologul subliniază că Nicușor Dan a reușit să recupereze din ecartul inițial. „După rezultatele turului întâi, candidatul independent a recuperat masiv. Am văzut o mobilizare a alegătorilor din toate zonele, inclusiv ale celor care nu au intrat în turul al doilea, plus foarte mulți alegători noi.”
Marius Pieleanu, sociolog și director Avangarde, confirmă această dinamică.
Într-o intervenție la Antena3, el a declarat că „diferența în intențiile de vot pentru George Simion și Nicușor Dan scade, iar interesul românilor este în creștere ușoară față de votul din turul 2 prezidențial”.
Nicușor Dan are nevoie de 300-400.000 de voturi în plus, în România
Pieleanu estimează că o participare mai mare la vot ar putea înclina balanța:
„Dacă vor ieși 1,5 milioane (în plus față de turul 1) și un milion se vor duce către Nicușor Dan, votul din diaspora nu va mai fi suficient pentru a susține diferența în favoarea lui George Simion”.
Sociologul calculează că Nicușor Dan are nevoie de „300.000 până la 400.000 de voturi în plus, în România” pentru a egala sau depăși scorul contracandidatului său.
Un alt factor important este direcția în care se duc voturile alegătorilor candidaților care nu au trecut de turul întâi.
„Pro-europenii votanți ai domnului Crin Antonescu se pare că mai degrabă se duc către Nicușor Dan. Avem date din care să rezulte că și la domnul Victor Ponta trendul este acela de a fi mai mult în favoarea lui Nicușor Dan”, a explicat Pieleanu.
În concluzie, ambii candidați sunt obligați să iasă din bazinul lor electoral de bază și să atragă noi votanți.
Așa cum subliniază Remus Ștefureac, „în turul doi, orice candidat trebuie să creeze o coaliție de votanți mult mai largă”.
Iar participarea la dezbateri și mesajele capabile să mobilizeze indecișii vor cântări decisiv în orele rămase până la vot.
Însă George Simion pare să se fi retras şi nu se ştie dacă va mai avea parte de vreo dezbatere televizată cu Nicuşor Dan, în această ultimă săptămână de campanie.