Este alarma generala in estul Ucrainei, la granita cu Rusia, si pe linia de front cu regiunile separatiste din regiunea Donetk.

Publicat:05.12.2021, 17:09

Militarii ucraineni sunt in alerta si se asteapta la o invazie militara rusa in saptamanile urmatoare.

Un raport american dat publicitatii de curand arata ca Rusia a adus la frontierele cu Ucraina mii de vehicule militare si peste 100.000 de militari.

Presedintele american Joe Biden a anuntat sambata ca va avea o discutie “lunga” cu omologul rus Vladimir Putin, pe marginea situatiei din Ucraina.

In transeele din estul tarii, militarii ucraineni sunt in alerta. Dincolo de linia frontului sunt trupele separatiste, iar mai departe este granita cu Rusia. Oficialii de la Kiev anunta pe toate caile ca Rusia ar putea declansa o invazie in Ucraina in saptamanile urmatoare. Iar militarii din transee se asteapta la ce e mai rau.

„Chiar daca ne ataca trupele ruse, noi suntem gata sa ripostam. Toti suntem pregatiti si asteptam asta de multa vreme” spune un militar ucrainean.

„Sunt comandantul acestei pozitii si o s-o apar pana la capat. Am luptatori care au venit pe front pentru prima oara. I-am antrenat bine, pot sa tina o mitraliera in mana” spune un alt combatant.

Motive de ingrijorare sunt destule: la granita cu Ucraina, Rusia ar fi masat echipamente militare, vehicule si aproximativ 175.000 de soldati, potrivit unor rapoarte facute publice in Statele Unite, dar si in alte state vestice. Analistii spun ca nu e clar daca Vladimir Putin vrea sa invadeze Ucraina sau pur si simplu incearca sa obtina concesii de la statele vestice.

Vyacheslav, soldat ucrainean: „Poate ca doar ne provoaca. Poate ca da, poate ca nu. Nimeni nu stie ce gandeste inamicul. Comandantul nostru spune insa ca nu ar trebui sa il subestimam.”

In urma cu cateva zile, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca va cere NATO garantii ca alianta nu se va extinde spre est. Ucraina vrea sa adere la organizatia nord-atlantica, o asa-numita “linie rosie” care nu ar trebui depasita, sustine Rusia.

Joe Biden, presedintele SUA: „De multa vreme suntem constienti de actiunile Rusiei si cred ca o sa avem o discutie lunga cu Putin.
Reporter: Acceptati “linia rosie” impusa de Putin in cazul Ucrainei?
Joe Biden: „Nu accept “linia rosie” a nimanui.”

Dincolo de linia frontului, in regiunile separatiste din regiunea Donbas, localnicii au pareri impartite... dar spera ca nu se va ajunge la un conflict armat.

Reporter: Ce se va intampla atunci?
Svitlana, localnica: „Nimic bun. Nu va fi un razboi ca cele de pana acum. Nu au altceva mai bun de facut decat sa inceapa un razboi nuclear.”

Mykola, locuitor Donetsk: „Va fi pace. Rusii sunt oameni linistiti, nu le place sa fie in conflict cu nimeni.”

Rusia si Ucraina au o relatie extrem de tensionata dupa ce Moscova a anexat peninsula Crimeea in 2014 si a sustinut o insurectie separatista in estul Ucrainei. Peste 14.000 de oameni si-au pierdut pana acum viata in conflictul din regiunea Donbas.

Sursa: