Kremlinul a lansat o campanie online bazată pe roboți (așa-numiții „boți”) pentru a justifica cele mai drastice creșteri ale tarifelor la utilități înregistrate în ultimii ani, a scris marți publicația de știri Agentsvo, care relatează din exil, potrivit hotnews.ro.

Citând date de la Botnadzor, un proiect de monitorizare a activității „boților” asociați cu instituțiile statului rus, Agentsvo a remarcat că aproape unul din cinci comentarii de pe rețeaua de socializare VKontakte (cea mai populară din Rusia) referitoare la creșterea tarifelor la utilități și servicii comunale din data de 29 iunie poate fi atribuit conturilor afiliate Kremlinului.

Din 10.717 comentarii analizate, 2.048, adică aproape 19%, au fost atribuite conturilor asociate autorităților ruse sau operațiunilor de comunicare pro-guvernamentale, notează publicația rusă independentă The Moscow Times.

Aceste comentarii prezentau de obicei majorările tarifelor ca fiind obișnuite, justificate sau chiar benefice, afirmând adesea că și salariile cetățenilor sunt în creștere.

Campania a inclus atât conturi care promovau mesaje federale, cât și conturi regionale care promovau pozițiile autorităților locale.

Tarifele la utilități au crescut, marți, cu o medie națională de 11,9%, comparativ cu 9,8% în 2024 și 8,1% în 2023.

Într-un comentariu, un utilizator de tipul „bot” a spus: „Prețurile utilităților sunt majorate în mod regulat și există întotdeauna nemulțumiri în rândul populației, dar oamenii se conformează în cele din urmă”.

Un alt mesaj descria creșterile tarifelor la utilități ca reprezentând „costul stabilității”.

Alte postări au încercat să minimizeze impactul economic al creșterilor, subliniind politicile guvernamentale de indexare a salariilor și afirmând că „salariile au fost indexate de două ori cu 14%, ceea ce este mai mult decât suficient pentru a plăti utilitățile”.

În regiunile afectate în mod deosebit de creșterea prețurilor, „boții” au încercat să redirecționeze sau să dilueze criticile.

De exemplu, într-un comentariu publicat sub o știre care relata despre situația în regiunea Murmansk se afirma: „Creșterile tarifelor au loc peste tot, așa că de ce vorbim despre această regiune în mod special?”.

Un alt comentariu, sub o postare despre creșterile tarifelor la utilități în regiunea Novosibirsk, a minimalizat schimbările, sugerând că acestea „nu sunt suficient de semnificative pentru a justifica o acoperire mediatică repetată”.

Cu toate acestea, cifrele spun altceva. Unele regiuni au înregistrat creșteri mult peste media națională, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în regiunile Perm (21,1%), Arkhangelsk (20%) și Kemerovo (19,8%).

Tarifele au crescut cu peste 15% în republicile Dagestan (17,5%), Ingușetia (17,6%), Osetia de Nord (19,1%) și Tatarstan (17,5%), precum și în regiunile Altai (15,5%) și Chelyabinsk (18%).

Regiunile Leningrad, Yaroslavl, Murmansk și Novgorod, împreună cu Moscova, au înregistrat creșteri de 15%.

Deși orientările federale stabilesc limite maxime pentru creșterea tarifelor, derogările permit administrațiilor regionale și municipale să majoreze prețurile peste aceste praguri în anumite condiții, cum ar fi investițiile în infrastructură sau modernizarea acesteia.

Deși există limite federale, aceste restricții pot să nu se aplice în anumite circumstanțe, astfel încât responsabilitatea pentru stabilirea nivelului final al indexării revine autorităților locale. Drept urmare, unele municipalități au înregistrat creșteri care depășesc semnificativ mediile naționale sau regionale.

De exemplu, în Ijevsk, creșterea a ajuns la 38%, comparativ cu creșterea medie de 15% în întreaga republică Udmurtia. În orașul siberian Omsk, tarifele au crescut cu 39,6%.

Ministerul rus al Construcțiilor a apărat creșterile de prețuri, invocând costurile mai mari ale resurselor și necesitatea modernizării sistemelor de utilități învechite.

În luna mai, Vladimir Koshelev, vicepreședinte al Comisiei pentru Construcții din Duma de Stat, a dat vina pe inflație și pe necesitatea modernizării infrastructurii de utilități învechite pentru această creștere.