Cea mai mare pană de curent din istoria recentă - care a paralizat Spania și, parțial, Portugalia - nu a provocat doar haos în trafic și panică, scrie știrileprotv.ro
Estimările privind pagubele economice sunt uriașe: ar putea însuma 4 miliarde și jumătate de euro.
(EL) Compania de electricitate a exclus ipoteza unui atac cibernetic, însă nu are explicații pentru ce s-a întâmplat.
Autoritățile au cerut populației să nu răspândească zvonuri și să aștepte rezultatele anchetei oficiale.
După orele de haos provocate de uriașa pană de curent care a afectat peninsula iberică, spaniolii și portughezii s-au întors, încetul cu încetul, la viața de zi cu zi. Toți au rămas profund marcați de experiența trăită.
„La început am rămas calmă, dar a fost un șoc, pentru că eram complet izolați. Străzile erau foarte întunecate, nici becurile din stâlpii de iluminat nu funcționau. Deci era foarte, foarte întuneric. Asta m-a speriat puțin.”
Comercianții se numără printre cei care au avut cel mai mult de suferit.
„Nu aveam muzică, nici lumină și nici POS-ul nu mergea. Am făcut câteva vânzări cu numerar, iar după-amiaza nu am mai deschis. Nu avea sens fără electricitate.”
„Oamenii voiau mâncare, mâncare, mâncare, baterii, radiouri, lumânări, chibrituri, un kit ca să nu rămână fără mâncare, fără lumină, ca lanternele și radiourile să nu se descarce. Ne cereau radiouri cu baterii. Pentru că telefoanele nu funcționau, oamenii voiau informații și nimeni nu avea ce să le spună.”
„Cam totul funcționează cu electricitate. Așa că s-a dezlănțuit haosul.”
Revenirea la normal va fi una de durată, spun autoritățile, pentru că multe servicii nu funcționează la capacitate maximă.
Laurențiu Stan, agent imobiliar Elche: „Era înghesuială pe la toate magazinele care vidneau baterii sau orice radiouri, tranzistoare vechi, corpuri de iluminat gen lanterne. Am intrat la un restaurant să mâncăm și ne-au spus că nu pot încasa decât cu cash, am mai fost să pun combustibil la mașină și la mai multe beniznării mi-au spus ca nu merg pomepele.”
Compania spaniolă de electricitate a anunțat că nu a fost vorba despre un atac extern asupra sistemului de control al rețelei electrice. Guvernul e însă sceptic.
Pedro Sánchez, prim-ministru: „Responsabilitatea Guvernului Spaniei este să efectueze o analiză independentă a ceea ce s-a întâmplat și să nu excludă nicio ipoteză până când nu avem rezultatele acestor analize.”
Peste graniță, portughezii cer sprijinul forurilor europene ca să lămurească incidentul.
Luis Montenegro, prim-ministrul portughez: „Vom solicita agenției Uniunii Europene pentru cooperare și reglementare în domeniul energiei o anchetă independentă asupra sistemelor electrice ale țărilor afectate, pentru a putea determina în mod complet cauzele acestei situații. Avem nevoie de răspunsuri urgente și rapide.”
Iar experții spun că o problemă punctuală în rețea poate declanșa, în anumite condiții, o reacție de domino incontrolabilă.
Adam Bell, expert: „Pentru a funcționa, toate dispozitivele noastre au nevoie de frecvența corectă, inclusiv în cazul trecerii pe generatoare. Asta înseamnă că, în cazul unei oscilații a frecvenței, în prima instanță generatoarele încearcă să compenseze. Dacă asta nu ajută, atunci se decuplează. Iar dacă un generator se decuplează, atunci circulă mai puțină energie prin rețea, frecvența se schimbă din nou și vor pica toate, unul după altul. Totul se întâmplă foarte, foarte rapid. Asta s-a petrecut ieri, ceea ce numim un colaps în cascadă. Acum, cauza acelui efect în cascadă este încă necunoscută, dar fizica din spatele lui este foarte, foarte bine înțeleasă.”