Eunice, furtuna care a lovit Marea Britanie cu forta unui uragan, este una atipica, similara cu cea din 1987, pe care britanicii au numit-o Great Storm, si care a provocat moartea a 18 oameni si pagube materiale foarte mari, a declarat la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist in fenomene meteo extreme. Potrivit acestuia, acestui gen de furtuna ii este specific fenomenul numit de meteorologi "sting jet", care poate afecta suprafete mari timp de mai multe ore.
"Sunt foarte rar emise astfel de coduri si avertizari cod rosu, iar asta inseamna ca meteorologii sunt foarte siguri ca fenomenul respectiv se va produce si va avea impact foarte mare. Pentru aceasta furtuna, Eunice, intensificarile au putut fi anticipate si am putut avea astfel de coduri", potrivit lui Bogdan Antonescu.
Aceste furtuni apar in sezonul rece. Nu sunt furtuni ca cele din timpul verii, sunt regiuni cu presiune scazuta care se formeaza pe Oceanul Atlantic si se deplaseaza catre partea de vest a Europei, a explicat el.
"Cand un asemenea de centru cu presiune scazuta se intensifica rapid si scade presiunea, atunci se intensifica vantul. Asta a fost motivul pentru care au fost emise tot felul de avertizari legate de vant, in special. Avertizarea nu priveste alte avertizari severe, precum grindina.
Eunice s-ar putea sa fie o furtuna atipica. A mai fost una ca asta in 1987. Englezii o numesc The Great Storm, care a produs foarte multe pagube.
In interiorul furtunii apare o structura care se numeste sting jet, este o zona cu vant foarte intens, iar privita din satelit seamana cu coada unui scorpion. Cand apare o asemenea intensificare in vant, vantul acesta nu numai ca e foarte intens si afecteaza regiuni pana la 100 km, dar poate dura de la o ora la opt ore.
Intr-o zona restransa e posibil sa avem intensificari foarte mari ale vantului, ca sa ajunga la intensitatea vantului dintr-un uragan. Asta putem vedea pe Coasta de vest a Statelor Unite", a afirmat specialistul in fenomene meteo extreme.
Potrivit acestuia, subiectul legat de genul acesta de furtuna, cum este Eunice si schimbarile climatice, e "unul deschis".
"Strict pentru Marea Britanie e posibil sa aiba mai multe intensificari ale vantului, e greu de spus ce se intampla la scara globala", a precizat el.
Bogdan Antonescu a declarat ca o astfel de furtuna cum e Eunice, dar la scara mai mica, a afost si in Romania, in 2012 in regiunea Dobrogei si atunci a produs multe pagube.
"Este primul caz pe care l-am avut, despre un astfel de fenomen, in afara partii de vest si Arhipelagul Marii Britanii. Ne asteptam ca pe viitor schimbarile climatice sa influenteze genul asta de fenomene, insa nu suntem foarte siguri cum vor fi ele influentate", a adaugat Bogdan Antonescu.
Furtuna Eunice a lovit Marea Britanie cu puterea unui uragan. In Londra, vantul puternic a smuls acoperisuri ale unor case, iar meteorologii au emis cod rosu si i-au avertizat pe oameni sa nu iasa din locuinte, deoarece aceasta furtuna despre care spun ca este cea mai puternica din ultimii 30 de ani le poate pune in pericol viata. Zeci de zboruri au fost anulate.
Milioane de oameni din Marea Britanie au fost sfatuiti sa stea in case pentru a fi in siguranta.
Eunice este a doua furtuna care loveste Marea Britanie intr-o saptamana, dupa ce furtuna Dudley a afectat miercuri parti din Scotia, nordul Angliei si Irlanda de Nord, lasand mii de case fara curent electric.