Washingtonul nu poate „să constrângă” Israelul să facă nimic, a declarat luni la Beirut trimisul special american Thomas Barrack, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist cu privire la solicitările Libanului ca SUA să garanteze oprirea loviturilor israeliene asupra teritoriului libanez, relatează Reuters, transmite hotnews.ro.
Luna trecută, SUA au propus un plan de acțiune principalilor oficiali libanezi, care prevede dezarmarea completă a grupării teroriste Hezbollah în decurs de patru luni, în schimbul încetării loviturilor israeliene și retragerii trupelor israeliene care ocupă încă poziții în sudul Libanului.
Libanul a cerut Washingtonului să joace rolul de garant de securitate, pentru a se asigura că Israelul își va retrage complet trupele și va opri operațiunile de țintire a membrilor Hezbollah, în cazul în care gruparea armată începe să predea armele.
Întrebat despre aceste garanții, Barrack a declarat jurnaliștilor, după o întâlnire cu prim-ministrul libanez Nawaf Salam, că SUA „nu au niciun drept să încerce să constrângă Israelul să facă ceva”.
El le-a mai spus jurnaliștilor că SUA nu forțează Libanul să dezarmeze Hezbollah și că nu are în vedere sancțiuni împotriva oficialilor libanezi în cazul în care gruparea Hezbollah nu este dezarmată.
„Nu există consecințe, nu există amenințări, nu există bici”, a spus Barrack.
Israelul afirmă că Hezbollah se reface în Liban
Barrack, consilier de lungă durată al președintelui american Donald Trump, este și ambasadorul SUA în Turcia și trimis special pentru Siria.
El se află în a treia sa vizită în Liban în puțin peste o lună, pentru a discuta planul american, care vizează dezarmarea grupărilor armate non-statale, reforme economice așteptate de mult și îmbunătățirea relațiilor cu vecinul Libanului, Siria.
Israelul și Hezbollah au purtat un război de mai multe luni anul trecut, încheiat cu un armistițiu intermediat de SUA, care prevedea încetarea luptelor de ambele părți, retragerea trupelor israeliene și eliberarea Libanului de toate armele care nu se află sub controlul statului, începând cu sudul țării, aflat în apropierea graniței cu Israelul.
Deși Hezbollah a predat o parte din armele aflate în depozitele din sudul țării către armata libaneză, Israelul susține că gruparea încalcă armistițiul prin încercările de a se reconstitui.
Libanul și Hezbollah afirmă, la rândul lor, că Israelul a încălcat armistițiul continuând să ocupe cel puțin cinci poziții strategice într-o fâșie de-a lungul graniței libaneze și desfășurând lovituri asupra unor ținte despre care Israelul afirmă că sunt ocupate de Hezbollah sau conțin depozite de armament.