Să arunci din avion sute de milioane de muște ar putea părea un coșmar îngrozitor, dar experții spun că un astfel de roi ar putea fi cea mai bună apărare a industriei zootehnice împotriva unei amenințări carnivore care este pe cale să invadeze granița de sud-vest a Statelor Unite, scrie CNN, potrivit hotnews.ro.

O epidemie de viermi-șurub (New World screwworms) – forma larvară a unui tip de muscă cunoscută pentru faptul că își face cuibul în rănile animalelor cu sânge cald și le mănâncă încet de vii – a început să se răspândească în America Centrală de la începutul anului 2023, cu infestări înregistrate în Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize și El Salvador. Majoritatea țărilor din America Centrală nu mai înregistraseră o astfel de situație în utlimele două decenii 20 de ani.

Musca a ajuns în sudul Mexicului în noiembrie, stârnind îngrijorarea oficialilor din industria agricolă americană și determinând închiderea mai multor puncte de comerț cu bovine și cai din zona de frontieră.

Nu ar fi prima dată când SUA trebuie să lupte împotriva acestor insecte invazive. Statele Unite au eradicat în mare parte populațiile de viermi din Lumea Nouă în anii 1960 și 1970, prin reproducerea de masculi sterilizați din această specie și eliberarea lor din avioane pentru a se împerechea cu muștele sălbatice, femele.

Strategia – care constă, în esență, în combaterea muștelor cu muște – a dus la reducerea treptată a populațiilor de insecte, împiedicându-le să depună mai multe ouă. Eliberarea muștelor sterile, care reduc populația reproductivă a muștelor sălbatice, este un instrument cheie în combaterea acestui dăunător.

Acum, pe măsură ce insectele continuă să se răspândească spre nord, oficialii speră că această abordare ar putea funcționa din nou.

Cu toate acestea, în prezent, doar o singură unitate din Panama crește viermi din specia New World Screwworm sterilizați pentru a fi împrăștiați, iar pentru a încetini răspândirea epidemiei sunt necesare sute de milioane de muște sterile, potrivit unei scrisori din 17 iunie semnată de 80 de parlamentari americani.

Fabrică de muște pe granița SUA-Mexic

A doua zi, Departamentul Agriculturii al SUA a anunțat planuri de a deschide o „fabrică de muște” într-un oraș de lângă granița dintre Texas și Mexic. Dar procesul de combatere a viermilor-șurub s-ar putea să nu fie rapid — sau ieftin.

Guvernul mexican a anunțat luni, 7 iulie, că a început construirea unei instalații în valoare de 51 de milioane de dolari în sudul țării, ca parte a eforturilor de combatere a viermilor-șurub, un dăunător care a perturbat exporturile mexicane de bovine către Statele Unite.

Ministerul Agriculturii din Mexic a spus într-un comunicat că fabrica, un proiect comun cu Statele Unite, va produce 100 de milioane de muște sterile pe săptămână odată ce va fi finalizată în prima jumătate a anului 2026.

Statele Unite, cel mai mare partener comercial al Mexicului, va acoperi 21 de milioane de dolari din costuri, iar Mexicul cheltuiește 30 de milioane de dolari, se arată în comunicat.

Statele Unite au închis granița sudică pentru importurile de anumite animale, inclusiv bovine, din Mexic pe 11 mai, după ce viermele, care a fost eradicat în Statele Unite de zeci de ani, a început să se deplaseze spre nord în Mexic.

Pe 30 iunie, Departamentul Agriculturii al SUA a anunțat redeschiderea treptată a importurilor de bovine, bizoni și cai din Mexic. Punctele se comerț au început să se redeschidă în etape, începând cu Douglas, Arizona.

SUA au anunțat, de asemenea, planuri de deschidere a unei instalații de dispersare a muștelor sterile în comitatul Hidalgo, Texas, ca parte a luptei țării împotriva viermilor.