Rusia și-a epuizat stocurile odată vaste de armament din era sovietică în timpul invaziei Ucrainei, fluxul de mărfuri din depozitele militare către linia frontului revenind acum la nivelurile dinaintea anului 2022, informează The Economist, potrivit digi24.ro.

Transporturile care pornesc din vecinătatea principalelor depozite ale Rusiei sunt pe cale să scadă de la un nivel maxim de 242.000 de tone în 2022 la 119.000 de tone în 2025, potrivit unei analize a datelor logistice realizate de Institutul Școlii de Economie din Kiev. 

Pavlo Șkurenko, analist la Institutul KSE, a declarat că această scădere sugerează epuizarea stocurilor: „Rusia trimite acum mai puțin material pentru recondiționare și reparații decât știm că pot gestiona stațiile de reparații. Echipamentele de calitate superioară și ușor de recondiționat ar fi fost primele mutate”. 

Din 2022, Rusia a încercat să recondiționeze echipamentele scoase din uz, pentru a le putea trimite pe linia frontului. Un număr mare de tancuri T-72 și T-80, utilizate pentru prima dată în anii 1970, au fost desfășurate în Ucraina. Chiar și unele tancuri T-54, care au intrat în producție la sfârșitul anilor 1940, au fost utilizate în luptă.

Tacticile Rusiei se schimbă 

Franz-Stefan Gady, analist militar cu sediul la Viena, și-a exprimat prudența în ceea ce privește interpretarea scăderii livrărilor de vehicule blindate pe linia frontului ca un semn că rușii „își pierd eficacitatea în luptă”. 

Tacticile Rusiei au evoluat în sensul utilizării unui număr mai mic de astfel de vehicule și, în plus, „forțele armate ruse cheltuiesc sume considerabile pentru a constitui noi stocuri”. 

Dependență de aliații din Asia 

Analiza KSE a datelor logistice arată, de asemenea, că Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de aliații săi din Asia, pe măsură ce resursele sale s-au epuizat. Industria sa de apărare internă depinde acum de aprovizionarea din China, în timp ce armata primește majoritatea muniției din Coreea de Nord. 

Măsurat în greutate, aproximativ 52% din transporturile marcate ca „materiale explozive” către arsenalele Rusiei în 2024 proveneau din Nakhodka, o regiune portuară de la Marea Japoniei utilizată de Coreea de Nord. Transporturile din această zonă au crescut de la zero înainte de război la 250.000 de tone până în 2024. 

Lucas Risinger, analist la KSE, a declarat că dependența de Coreea de Nord era „un contrast uimitor” față de imaginea de autosuficiență pe care Rusia încearcă să o proiecteze. 

Analiza KSE susține analiza lui Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, care a declarat luna aceasta că 40% din muniția Rusiei provenea din Coreea de Nord. 

O evaluare a serviciilor de informații sud-coreene a sugerat, de asemenea, că Coreea de Nord a trimis 28.000 de containere în Rusia. Se știe, de asemenea, că Phenianul a trimis rachete balistice și obuziere în Rusia, precum și trupe. 

Și Iranul trimite „ajutoare”

Analiza KSE a identificat, de asemenea, aproximativ 13.000 de tone de materiale explozive care, pe baza locului în care au intrat în lanțul logistic în apropierea Mării Caspice, sunt probabil provenite din Iran. 

Analiza KSE sugerează, de asemenea, că, deși Beijingul nu a ajuns să acorde asistență militară Moscovei, țara este acum principalul furnizor al industriei de apărare a Rusiei. 

Transporturile din regiunile de frontieră din estul Rusiei către locații importante de producție militară și de apărare aproape s-au dublat, ajungând la peste 3 milioane de tone din 2021. 

Risinger a declarat: „Chiar dacă susțin că nu trimit ajutor letal, China furnizează Rusiei utilajele și componentele de care are nevoie pentru a menține mașina de război în funcțiune”.